NOVI VAL COVIDA

Izrael očekuje do 40 posto zaraženih, zalihe antigenskih testova u zemlji sve su oskudnije

Vlada je revidirala politiku testiranja i od petka odredila da PCR testovi budu namijenjeni samo za rizične i starije od 60 godina

Naftali Bennett

 NIR ELIAS/POOL/AFP

U Izraelu bi se u sadašnjem valu koronavirusom moglo zaraziti do 40 posto stanovništva, rekao je u nedjelju premijer Naftali Bennett, a objekti za testiranje širom zemlje preopterećeni su.

"Podaci izneseni na sastanku vlade pokazuju da će ovdje, u Izraelu, između dva do četiri milijuna građana ukupno biti zaraženo tijekom ovog trenutnog vala", napisao je Bennett na svom Twitter računu.

Izrael, zemlja sa samo 9,4 milijuna stanovnika, protekli je tjedan zabilježio gotovo četverostruki broj zaraženih u odnosu na prethodni. Ministarstvo zdravstva u subotu je izvijestilo o 17.518 novozaraženih.

Nedostatak mjesta za testiranje stvorio je velik pritisak na postojeće, zbog čega je vlada revidirala svoju politiku testiranja i od petka odredila da PCR testovi budu namijenjeni samo za rizične i starije od 60 godina.

Svi drugi moraju napraviti antigentski test, bilo kod kuće ili kod liječnika. No pokazalo se da se čak ni nove smjernice ne mogu slijediti.

U ljekarnama širom zemlje zalihe antigenskih testova su oskudne, a ljudi ih u redovima čekaju satima.

Bennett je ponovio da će učiniti sve što je moguće kako bi se izbjeglo zatvaranje, za koje je rekao da se nije pokazalo učinkovitom mjerom protiv širenja visoko zarazne omikron varijante te bi moglo zadati težak udarac gospodarstvu.

"Naš cilj ostaje isti - održati gospodarstvo u funkciji što je više moguće i zaštititi najugroženije", rekao je.

Izrael je u nedjelju počeo puštati cijepljene posjetitelje u zemlju, šest tjedana nakon što je u potpunosti zatvorio svoje granice u pokušaju da se cijepljenjem i nabavom lijekova pripremi za neizbježni peti val.

Podaci ministarstva zdravstva pokazuju da je više od 4,3 milijuna Izraelaca potpuno cijepljeno s tri doze, a da su 204 osobe u nedjelju hospitalizirane u teškom stanju zbog covida.

U Izraelu je službeno zabilježeno više od 1,5 milijuna slučajeva covida, uključujući 8269 smrtnih ishoda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. ožujak 2023 23:18