OTMIČAR I UBOJICA

Izrael oslobodio palestinskog zatvorenika nakon 40-godišnjeg zatvora, mještani mu priredili nezaboravan doček

Karim Junis (60) osuđen je za otmicu i ubojstvo izraelskog vojnika Avrahama Bromberga 1983. godine na Golanskoj visoravni

Karim Junis na slobodi

 Ahmad Gharabli/Afp

Jedan od palestinskih zatvorenika s najdužom kaznom u izraelskim zatvorima oslobođen je u četvrtak nakon što je odslužio 40 godina u zatvoru, dok članovi nove desne vlade traže da mu se oduzme državljanstvo.

Karim Junis (60) osuđen je za otmicu i ubojstvo izraelskog vojnika Avrahama Bromberga 1983. godine na Golanskoj visoravni. Odslužio je najdužu neprekidnu kaznu od svih Palestinaca, prema Udruzi palestinskih zatvorenika.

U svom rodnom mjestu, većinski arapskom selu Ara u Izraelu, Kunis je dočekan kao heroj. Ogrnutog tradicionalnim palestinskim šalom, dočekala ga je obitelj, prijatelji i pristaše koji su mu skandirali te su ga nosili ulicama na svojim ramenima.

image

Karim Junis na slobodi

Ahmad Gharabli/Afp/Profimedia
image
Ahmad Gharabli/Afp

“Bilo je to 40 godina punih priča, priča zatvorenika, a svaka priča je priča jedne nacije”, rekao je Junis.

“Vrlo sam ponosan što sam jedan od onih koji su se žrtvovali za Palestinu, a bili smo spremni žrtvovati više za dobrobit Palestine", dodao je.

Arapi čine otprilike petinu stanovnika Izraela i većinom su potomci Palestinaca koji su ostali živjeti unutar granica novoosnovanog Izraela nakon rata za neovisnost 1948.

image

Karim Junis na slobodi

Ahmad Gharabli/Afp
image
Ahmad Gharabli/Afp
image

Karim Junis na slobodi

Ahmad Gharabli/Afp

U utorak je izraelski ministar unutarnjih poslova Aryeh Deri zatražio da se Junisu oduzme izraelsko državljanstvo.

"Oduzimanjem njegova državljanstva poslali bi važnu poruku", napisao je Deri u pismu izraelskom državnom odvjetniku, istaknuvši da je riječ o osobi koja je "postala simbol zbog kriminalnog terorističkog čina".

Takvu vrstu mjere podržao je i rođak ubijenog Avrahama Bromberga.

“Izraelsko državljanstvo je privilegija. Izraelski građanin ne može jednom rukom držati izraelsku osobnu iskaznicu, a drugom ubiti vojnika. Nevjerojatno je da će ubojica izaći iz zatvora i šetati kao bilo tko u našoj zemlji", rekao je nećak Avrahama Bromberga koji se također zove Avraham u spomen na svog ujaka, objavio je izraelski portal Walla u ponedjeljak, prenosi Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. lipanj 2023 03:14