UKRAJINSKA KRIZA

Izrael osudio granatiranja kod spomenika holokaustu u Babin Jaru, no Rusiju nisu niti spomenuli

Iako je osudio invaziju i izrazio solidarnost s Kijevom, Izrael je rekao kako drži otvorene kanale komunikacije s Moskvom

Yair Lapid 

 Israeli Government Press Office/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Izrael je u utorak osudio granatiranje u blizini kijevskog spomenika holokaustu u Babin Jaru, mjestu masakra Židova u Drugom svjetskom ratu u Ukrajini od strane njemačkih okupacijskih postrojbi i ukrajinskih pomoćnih snaga.

Izraelski Svjetski centar sjećanja na holokaust Yad Vashem izrazio je "oštru osudu" onoga što je opisao kao "smrtonosni ruski napad nedaleko od spomen područja holokausta (u Babin Jaru)", dok se u izjavama dužnosnika izraelske vlade o tom napadu ne spominje Rusija.

"Pozivamo na očuvanje i poštovanje svetosti mjesta", rekao je ministar vanjskih poslova Yair Lapid, također izrazivši "žalost zbog gubitka ljudskih života" nakon ruske invazije na Ukrajinu prošloga tjedna. Slično je formulirana i izjava izraelskog ministarstva za dijasporu.

Iako je osudio invaziju i izrazio solidarnost s Kijevom, Izrael je rekao kako drži otvorene kanale komunikacije s Moskvom u nadi da će pomoći u ublažavanju krize. Izraelu su također važne veze s Rusijom zbog stanja u susjednoj Siriji, gdje Moskva ima veliki utjecaj.

U priopćenju Yad Vashema dodaje se: "Pozivamo međunarodnu zajednicu da poduzme usklađene mjere za zaštitu života civila kao i ovih povijesnih mjesta zbog njihove nezamjenjive vrijednosti za istraživanje, obrazovanje i obilježavanje holokausta".

Spomen područje Babin Jar nalazi se nedaleko od kijevskog televizijskog tornja koji su u utorak granatirale ruske snage pri čemu je poginulo najmanje petero ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. prosinac 2022 19:14