PONOVNO OTVARANJE

Izrael otvara prijelaz Erez i luku Ashdod za dopremu pomoći Pojasu Gaze

SAD bi mogao promijeniti politiku prama Gazi ako Izrael ne poduzme mjere za sigurnost palestinskih civila i humanitarnih djelatnika

Izraelski vojnici na graničnom prijelazu Erez

 Mostafa Alkharouf/Afp/Profimedia/Mostafa Alkharouf/afp/profimedia

Izrael je priopćio da je odobrio ponovno otvaranje prijelaza Erez u sjevernoj Gazi i privremeno korištenje luke Ashdod u južnom Izraelu, nakon zahtjeva SAD-a da se povećaju isporuke humanitarne pomoći u Gazu.

image

Izraelski vojnici na graničnom prijelazu Erez

Mostafa Alkharouf/Afp/Profimedia/Mostafa Alkharouf/afp/profimedia

Tijekom razgovora s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom u četvrtak navečer, američki predsjednik Joe Biden zahtijevao je "specifične, konkretne" korake za ublažavanje humanitarne krize u Gazi, rekavši da bi SAD mogao promijeniti politiku prama Gazi ako Izrael ne poduzme mjere za sigurnost palestinskih civila i humanitarnih djelatnika.

Rastući pritisak na Izrael uslijedio je nakon ubojstva sedam humanitarnih radnika u izraelskom napadu u ponedjeljak navečer, što je izazvalo globalni bijes zbog stalne krize oko isporuka pomoći u opkoljenu enklavu. Na sastanku sigurnosnog kabineta kasno u četvrtak odobreni su hitni koraci za povećanje humanitarne pomoći civilnom stanovništvu u Pojasu Gaze, navodi se u izraelskom priopćenju.

image

Izraelski vojnici na graničnom prijelazu Erez

Aa/abaca/Abaca Press/Profimedia/Aa/abaca/abaca Press/profimedia

Osim ponovnog otvaranja prijelaza Erez, koji je bio zatvoren otkako je uništen tijekom napada na Izrael 7. listopada, sigurnosni kabinet je također odobrio povećanje jordanske pomoći preko prijelaza Kerem Shalom, stoji u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 08:21