NOVE TEORIJE

Izrael: Pogledajte mjesto udara!; Liječnik: Ravnatelja su upozorili, znam i tko ga je zvao...

Nema kratera. Zidovi zgrade bolnice su netaknuti, tvrdi izraelski kontraadmiral. Doktor s lica mjesta donosi stravična svjedočanstva...

Tuga rodbine pobijenih u napadu na bolnicu

 Mahmud Hams/Afp

Nedostatak strukturnih oštećenja u bolnici al-Ahli u gradu Gazi dokazuje da izraelski zračni napadi nisu uzrokovali smrtonosnu eksploziju u utorak, poručile su danas Izraelske obrambene snage nakon stravičnog udara na bolnicu u gradu Gazi, u kojem je stradalo više stotina osoba, a prema izvorima iz Hamasa čak 500, od kojih su mnogi civili.

Slike nakon eksplozije pokazale su "da nije bilo stvaranja kratera i strukturalnih oštećenja na obližnjim zgradama", objasnio je glasnogovornik IDF-a, kontraadmiral Daniel Hagari.

image

Daniel Hagari

Gil Cohen-magen/Afp

"Ovdje nema kratera. Zidovi su ostali netaknuti. Ovo pokazuje da parkiralište bolnice nije pogodilo streljivo iz zraka", rekao je Hagari novinarima i nastavio: "Analiza naših snimaka iz zraka potvrđuje da nije bilo izravnog pogotka same bolnice. Jedina oštećena lokacija je izvan bolnice na parkiralištu, gdje možemo vidjeti tragove paljevine."

Hagari je rekao da je IDF-ova analiza putanje potvrdila da su rakete ispaljene iz neposredne blizine bolnice. Rekao je da je većina pogonskog goriva "još uvijek vidljiva jer je putanja rakete bila kratka".

Prema njegovim riječima, Islamski džihad, militantna skupina iz Gaze, u 18.59 sati ispalio je rafal od oko 10 raketa s obližnjega groblja. U to vrijeme - u 18.59 sati - stigli su izvještaji o eksploziji u bolnici u Gazi. Islamski džihad negira da je njihovo neuspjelo lansiranje rakete odgovorno za eksploziju, a zasad je nemoguće neovisno potvrditi što je uzrokovalo eksploziju, kao niti razmjere žrtava.

Hagari je također rekao da je IDF imao obavještajne podatke o "komunikaciji između terorista" vezano za neispaljivanje rakete, što je uključivalo i spominjanje bolnice.

Izraelske snage (IDF) objavile su audiosnimku razgovora koji se, prema njihovim riječima, vodio između dvojice Hamasovih operativaca raketama s groblja. Prema IDF-ovu prijevodu razgovora, jedan od operativaca kaže: "Oni kažu da su šrapneli iz projektila lokalni šrapneli, a ne kao izraelski šrapneli."

Hagari je rekao da je uobičajeno da rakete ispaljene na Izrael padnu i izazovu žrtve. "Izbrojali smo otprilike 450 raketa koje su zatajile i pale u Gazu tijekom ovog rata", dodao je. U duhu maksimalne transparentnosti, IDF dijeli svoje dokaze s drugima, uključujući Sjedinjene Države, dodao je Hagari.

image

Šteta na Ahli Arab bolnici

Dawood Nemer/Afp

Na sastanku s Benjaminom Netanyahuom, izraelskim konzervativnim premijerom, Bidenu su pokazivali dokaze da napad nije počinila izraelska strana. "Prema onom što sam vidio, čini se da je udar ipak počinila druga ekipa, a ne vi", komentirao je Biden.

"Imamo dokaze koji jasno podupiru činjenicu da to nije mogla biti izraelska bomba. Nije bilo kolaterala ili značajne štete na zgradama. Nema kratera i ničega što je slično mjestima gdje su pale izraelske bombe", rekao je glasnogovornik IDF-a Jonathan Conricus za CNN u srijedu, dodajući da je vojska sporo objavljivala informacije jer su izraelskoj vojsci bili potrebni sati da istraži što se dogodilo.

Pokret Islamski džihad ustvrdio je da ne koristi javne objekte kao što su bolnice u vojne svrhe te je u pisanoj izjavi izraelske optužbe nazvao "lažnim i neutemeljenim".

Preliminarne procjene ukazuju na to da su stotine ljudi poginule u eksploziji u bolnici al-Ahli, koja je pružala utočište tisućama raseljenih i evakuiranih zbog izraelskih zračnih napada, priopćilo je palestinsko ministarstvo zdravstva u Gazi. "Broj žrtava bio je ogroman", rekao je jedan liječnik za CNN.

Fadel Naim, specijalist ortopedije, čuo je strašnu eksploziju dok je bio u operacijskoj sali. Kada je izašao, zatekao je, kaže, nevjerojatan prizor.

image

Parkiralište bolnice

Mahmud Hams/Afp

"Mnogim ljudima su odrubljene glave. Posvuda je bio velik požar", rekao je i dodao da se "liječnički tim trudio zbrinuti ranjene i umiruće", ali "razaranje je bilo ogromno, toliko da nismo mogli ništa učiniti".

Dodao je da je zgrada bolnice pogođena 14. listopada, ali je osoblje mislilo da se radi o pogrešci, s obzirom na to da raketnim napadima obično prethode upozorenja. Naim je ponovio tvrdnju dužnosnika Hamasa da je sljedeći dan direktor bolnice primio telefonski poziv od IDF-a u kojem je, tvrdi, rečeno da je udar bio upozorenje i da se zahtijeva evakuacija bolnice.

IDF u srijedu još nije dao komentar na tu tvrdnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:50