DAN SJEĆANJA

Izrael predstavio godišnje izvješće: porast antisemitskih napada u svijetu

 REUTERS

Izraelski ministar za dijasporu Naftali Bennett osudio je u nedjelju porast antisemitskih napada u svijetu uz ocjenu da bi Izrael trebao "pomoći milijunima židova u dijaspori koji su izloženi antisemitskim zločinima".

Godišnje izvješće tog ministarstva o antisemitizmu u svijetu - koje upozorava na osjetan rast takvih slučajeva u Francuskoj te rekordan broj u Velikoj Britaniji, predstavljen je u nedjelju na vijeću ministara u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta (hebrejski "šoa").

Prema tom izvješću 13 je židova ubijeno u 2018. u tri antisemitska napada, a riječ je o rekordnom broju od napada na židovsku zajednicu u Argentini 90-ih godina.

Osim pokolja u američkom gradu Pittsburghu počinjenog u sinagogi u listopadu 2018., kada je ubijeno 11 osoba, autori izvješća spominju i ubojstvo osamdesetgodišnje židovke Mireille Knoll u Parizu, kao i ubojstvo židovskog učenika u Kaliforniji kojega je ubio neonacist.

Izraelsko izvješće upozorava da raste broj antisemitskih napada koje počine neonacisti i bijeli rasisti.

Autori upozoravaju na porast broja napada na ulicama, ali i na društvenim mrežama gdje je 70 posto "protuizraleskih ispada", napose otkako su Sjedinjene Države u 2018. svoje veleposlanstvo preselile iz Tel Aviva u Jeruzalem i nakon palestinskih masovnih prosvjeda duž granice između Gaze i Izraela.

U Francuskoj je u 2018. antisemitizam porastao za 69 posto, stoji u izvješću u kojem se napominje da je broj antisemitskih napada u Velikoj Britaniji dosegnuo povijesni rekord.

- Danas kada svijet obilježava Međunarodni dan sjećanja na šou, pozivam vlade da djeluju: iskorijenite antisemitizam iz vaših društava, zauzmite čvrsta stajališta prema mržnji uperenoj na židove - rekao je Bennett, prema priopćenju iz njegova ureda.

Centar Simon-Wiesenthal, koji ima sjedište u Jeruzalemu, izrazio je u nedjelju zadovoljstvo nastavkom sudskih progona bivših nacista. Od 2001. godine osuđeno je 105 nacista za sudjelovanje u holokaustu, a četiri suđenja još su u tijeku, objavio je Centar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2021 00:39