NOVA ODMAZDA

Izrael projektilima napao Libanon, odjekuju eksplozije, stižu snimke: ‘Ovo nije Gaza! Prekinite!‘

Glasnogovornik izraelske vojske kažu da su u udarima pogođena skladišta oružja kao odgovor na udar bespilotne letjelice Hezbollaha
 Mahmoud Zayyat/Afp

Najmanja dva zračna napada dogodila su se u ponedjeljak u blizini grada Ghaziyeh na libanonskoj obali oko 30 do 60 kilometara sjeverno od granice s Izraelom, prema svjedocima s tog područja. Svjedoci su čuli nekoliko glasnih eksplozija i ugledali dva gusta crnih stupa dima kako se šire iznad grada.

Izraelska vojska kaže da je u ponedjeljak gađala mete u blizini Sidona u južnom Libanonu. Videozapisi objavljeni na društvenim mrežama pokazuju eksplozije u gradu Ghaziyeh. Glasnogovornik izraelske vojske (IDF) rekao je da su u udarima pogođena skladišta oružja kao odgovor na udar bespilotne letjelice koju je na Izrael lansirala šiitska skupina Hezbollah koja podržava Iran, prenosi BBC.

image
Mahmoud Zayyat/Afp
image
Mahmoud Zayyat/Afp

Nije bilo izravnih izvješća o žrtvama. Na društvenim mrežama objavljene su brojne snimke napada. Jedan je korisnik X-a, bivšeg Twittera, istaknuo: "Ovo nije Gaza, ovo je Libanon", dok drugi tvrdi da je Izrael pogodio tvornicu Betona i nafte. "Prekinite ovo!", poručuje treći.

Libanonski državni mediji objavili su da se radi o izraelskim napadima te da je u jednom od njih pogođen automobil, prenosi agencija Reuters. U odgovoru na upit agencije, izraelska vojska je rekla da "provjerava" informacije.

Izrael izvodi zračne napade duž graničnog područja u južnom Libanonu protiv naoružane skupine Hezbollah, koja izvodi raketne napade preko granice. Izrael je rijetko izvodio napade sjevernije od pogranične zone.

Izrael i Hezbollah gotovo svakodnevno razmjenjuju prekogranične udare od početka rata između Izraela i Hamasa u Gazi. Više od 170 Hezbollahovih boraca i nekoliko desetina civila ubijeno je u izraelskim napadima na Libanon otkako je Hezbollah počeo s raketnim napadima na Izrael u znak podrške svom palestinskom savezniku Hamasu, prema podacima koje je objavio Hezbollah i Reutersovim podacima i civilnim žrtvama.

Borci Hamasa izveli su napad na Izrael 7. listopada prošle godine, u kojem je ubijeno oko 1200 osoba, a njih više od 250 uzete su kao taoci i odvedeni u Pojas Gaze, prema izraelskim podacima. U izraelskom odgovoru i bombardiranju Gaze iz zraka, kopna i mora ubijeno je od tada više od 28.000 ljudi, tvrdi palestinski zdravstveni dužnosnici.

Prošlog tjedna u dva niza izraelskih napada na južni Libanon ubijeno je 10 civila i nekoliko boraca Hezbollaha, uključujući zapovjednika elitne jedinice Hezbollaha Radwan.

Šef Hezbollaha Sayyed Hassan Nasrallah poručio je da će Izrael platiti "krvlju" za ubojstvo civila. Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz rekao je da će Libanon "platiti visoku cijenu" ako se diplomatskim sredstvima ne ukloni Hezbollah iz pogranične zone.

image
Mahmoud Zayyat/Afp
image
Mahmoud Zayyat/Afp
image
Mahmoud Zayyat/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 10:52