VAKCINACIJA

Izrael protiv covida cijepio 600 djece, nitko od njih nije imao ozbiljne nuspojave

Više od polovice Izraelaca dobilo je barem jednu dozu cjepiva, a za par tjedana trebalo bi biti cijepljeno oko 60 posto stanovništva
Ilustracija
 Hazem Bader/AFP

Stotine djece između 12 i 16 godina koja su primila Pfizer/BioNtech cjepivo u Izraelu nisu imala nikakve ozbiljne nuspojave, rekao je visoki dužnosnik za Guardian. To je jedan od prvih znakova i prije konačnih rezultata kliničkog ispitivanja da bi cijepljenje protiv Covid-19 moglo biti sigurno za maloljetnike.

Izraelsko ministarstvo zdravstva preporučilo je cijepljenje onih tinejdžera koji pate od stanja koja ih čine ranjivima na koronavirus.

"Do sada smo imunizirali negdje oko 600 djece", rekao je u srijedu Boaz Lev, voditelj radne skupine za cjepiva. „Nismo vidjeli nikakve veće nuspojave, a čak i manje nuspojave su bile prilično rijetke. Ovo je ohrabrujuće."

Djeca, od kojih neka imaju cističnu fibrozu, koja zahvaća pluća, nisu bila dio kliničkog ispitivanja.

Pfizer provodi istraživanje na djeci od 12 do 15 godina i očekuje da će započeti još jedno na djeci od pet do 11 godina. Sveučilište u Oxfordu također je najavilo pokusno ispitivanje svog cjepiva Covid-19 proizvedenog s AstraZenecom na djeci mlađoj od šest godina. Očekuje se da će te studije trajati nekoliko mjeseci.

Ubrzavajući svoju kampanju cijepljenja, Izrael se približava značajnom trenutku pandemije do koje će drugim vladama vjerojatno trebati mjeseci dok dođu do odluke o tome trebaju li početi masovno cijepiti djecu.

Više od polovice Izraelaca dobilo je barem jednu dozu cjepiva, a dužnosnici očekuju da će oko 60 posto stanovništva biti potpuno cijepljeno u roku od nekoliko tjedana.

To je gruba procjena koju su epidemiolozi ponudili kao odgovor na pitanje kada bi zemlja mogla dobiti imunitet stada, odnosno kad će se doći do točke u kojoj će bolest sama od sebe nestati, jer će virus biti nesposoban da lako skače s tijela na tijelo.

Međutim, kako je pandemija napredovala i kako su se pojavile zaraznije inačice virusa, znanstvenici su bili prisiljeni preispitati svoja početna razmišljanja. Anthony Fauci, najistaknutiji američki stručnjak za zarazne bolesti, rekao je da vjeruje da bi za okončanje epidemije možda moglo trebati i blizu 90 posto imuniteta.

Za Izrael, malu zemlju od 9 milijuna stanovnika, to predstavlja nesporan problem. Četvrtina ljudi je mlađa od 16 godina, što je preporučena minimalna dob za Pfizerovo cjepivo koje Izrael ima na raspolaganju. Glavni državni dužnosnik za koronavirus, Nachman Ash, rekao je da je nepodobnost mlađih od 16 godina "zabrinjavajuća, u smislu mogućnosti postizanja imuniteta stada".

Premijer Benjamin Netanyahu rekao je da će Izrael dovršiti kampanju cijepljenja odraslih do početka travnja.

"Tada će početi stizati cjepiva za djecu", rekao je Netanyahu za lokalne novine Israel Hayom. "Pretpostavljam da će ih regulatori odobriti u travnju i svibnju, a mi ćemo ih dobiti odmah nakon toga", dodao je.

Oliver Geffen, izraelski epidemiolog, koji je radio za Imperial College London i Public Health England, rekao je da je pojam imuniteta stada pred novim inačicama virusa kao "pokretna ciljna točka". Važno je, rekao je, smanjiti broj teških slučajeva.

"Cijepljenje djece može nas dovesti do imuniteta stada, ali ako je cilj politike trajno suzbijanje teške bolesti, neko će vrijeme biti potrebne druge nefarmaceutske intervencije", dodao je, pozivajući se na visoku razinu testiranja i ograničavanje masovnih okupljanja.

Nekoliko znanstvenika zatražilo je preispitivanje u tom smislu, tvrdeći da cijepljenje treba promatrati kao metodu smanjenja hospitalizacija i smrtnih slučajeva, a ne postizanja imuniteta stada, pogotovo što neki sugeriraju da bi to zbog novih sojeva moglo biti jako teško.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:53