SLAMANJE HAMASA

Izrael prvi put priznao: ‘Nije ih lako uništiti. Neće biti brzo gotovo, evo koliko će trajati rat!‘

Izraelski ministar obrane Yoav Gallant sastao se u četvrtak s višim američkim dužnosnicima u Tel Avivu
 Mahmud Hams/Afp

Rat Izraela protiv Hamasa u Gazi trajat će "više od nekoliko mjeseci", rekao je ministar obrane Yoav Gallant višim američkim dužnosnicima u Tel Avivu u četvrtak.

"Izgradili su podzemnu i nadzemnu infrastrukturu i nije je lako uništiti", rekao je Galant za vrijeme razgovora s američkim savjetnikom za nacionalnu sigurnost Jakeom Sullivanom.

"Bit će potrebno vrijeme - trajat će više od nekoliko mjeseci, ali ćemo pobijediti", rekao je Gallant.

Zahvalio je SAD-u za stalnu pomoć Izraelu i naporima na oslobađanju talaca koje je Hamas oteo u napadu na Izrael 7. listopada. Nakon susreta, Sullivan se sastao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i ostalim članovima ratne vlade.

SAD je s izraelskim vodstvom razgovarao o mogućem prijelazu na vojne operacije "manjeg intenziteta" u Gazi, priopćila je Bijela kuća.

Direktor za komunikacije američkoga vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je da je Sullivan razgovarao o "mogućem prijelazu s onog što bismo nazvali operacije visokog intenziteta, što je ono što sada vidimo da čine", na operacije nižeg intenziteta.

"Ali ne želim staviti vremensku oznaku na to", dodao je. Kirby nije rekao kako bi ta operacija mogla izgledati. Američki predsjednik Joe Biden rekao je da želi da se Izrael fokusira na to kako spasiti živote civila u Gazi.

"Želim da budu fokusirani na to kako spasiti živote civila, ne da zaustave napade protiv Hamasa, nego da budu pažljiviji", rekao je Biden.

Na pitanje o trajanju rata, Kirby je rekao da SAD ne diktira Izraelcima koliko bi rat trebao trajati. Izrael je u četvrtak nastavio gađati Pojas Gaze usprkos intenzivnim međunarodnim pozivima na zaštitu civila te širenju smrtonosnih bolesti među izbjeglim stanovnicima.

Izraelska vojska ubila je najmanje 18,6 tisuća ljudi, a 50 tisuća ranila u napadima, tvrdi ministarstvo zdravstva u Gazi. Istraživanje javnog mnijenja u Izraelu pokazalo je da građani ne žele da vojska prekine ofenzivu za slamanje Hamasa unatoč pozivu Opće skupštine UN-a na primirje, sve većem popisu vojnih žrtava i rastućem broju palestinskih žrtava u Gazi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 17:11