RAT NA BLISKOM ISTOKU

Izrael svaki dan uvodi četverosatne pauze od rata; Izraelska vojska: ‘Dron je udario u zgradu na jugu zemlje‘

Pratimo dramatična ratna zbivanja na Bliskom istoku iz minute u minutu
Izraelska vojska u Gazi
 Daphne Lemelin/Afp

Ključni događaji:

  • IDF: Ubili smo 50 boraca Hamasa i blizini bolnice Shifa

  • UN: Na Zapadnoj obali vrije

  • Izraelski ministar: Stvari moramo riješiri brzo, ne savršeno

  • Hamas: Broj mrtvih u Gazi popeo se na 10.812

  • IDF: Zauzeli smo uporište Hamasa, borbe su trajale 10 sati

  • WHO upozorava: 'Pojavljuju se 'zabrinjavajući trendovi" u Pojasu Gaze

  • Gaza: 19 poginulih u zračnom napadu na kuću u izbjegličkom kampu Jabalia

  • Blinken odbacio izjavu Netanyahua: Palestinci bi trebali upravljati Gazom nakon okončanja rata

22:25

Razgovori CIA-e i Mossada u Kataru

Šefovi CIA-e i Mossada sastali su se danas s katarskim premijerom u Dohi kako bi razgovarali o sporazumu o oslobađanju talaca i stanci u borbama. Trilateralni sastanak se dogodio nakon što su se katarski posrednici sinoć sastali s dužnosnicima političkog ureda Hamasa.

Katar, gdje se nalazi nekoliko političkih vođa Hamasa, predvodi posredovanjem između Hamasa i izraelskih dužnosnika za oslobađanje talaca.

U međuvremenu, visoki dužnosnici Hamasa su se danas sastali u Kairu sa šefom egipatske Opće obavještajne službe, Abbasom Kamelom.

22:06

Novi napadi na Amerikance u Iraku

Eksplozivna naprava detonirana je u četvrtak dok je prolazio konvoj s američkim i snagama međunarodne antidžihadističke koalicije na sjeveru Iraka, pri čemu nitko nije stradao, rekao je za AFP američki dužnosnik pošto su zadnjih tjedana zaredali napadi.

Broj napada na američke snage i na snage međunarodne koalicije koje se bore protiv skupine Islamske države (IS) u Iraku i u Siriji naglo je porastao od početka rata Izraela i Hamasa koji je 7. listopada potaknuo nezapamćen napad palestinskog islamističkog pokreta na izraelskom tlu.

"Konvoj Sjedinjenih Država i koalicije naišao je kad je eksplodirala mina kućne izrade blizu kontrolne točke u Mosulu. Nema dojave o žrtvama", rekao je za AFP vojni dužnosnik koji je htio ostati anoniman.

Zasad nitko nije preuzeo odgovornost za napad.

Od 17. listopada američke snage i njihovi saveznici stacionirani u Iraku i u susjednoj Siriji bili su na meti najmanje 40 napada dronovima i raketama, kojih je većina spriječena, rekao je drugi američki dužnosnik.

Pentagon je objavio podatak o 45 ranjenih Amerikanaca.

21:22

18 Palestinaca ubijeno tijekom izraelskog napada na Zapadnu obalu

Osamnaest je Palestinaca ubijeno, a drugi su ranjeni tijekom višesatnog napada na grad jenin i izbjeglički kamp na okupiranoj Zapadnoj obali.

Još četiri Palestinca ubili su izraelski vojnici u odvojenim incidentima diljem Zapadne obale, objavilo je palestinsko ministarstvo zdravstva.

21:20

Huti kažu da su lansirali balističke projektile na Izrael

Jemenski Huti su ispalili seriju balističklih projektila na Izrael uključujući i vojne ciljeve u gradu Eilat, rekao je vojni glasnogovornik te skupine.

Ranije danas izraelska je vojska priopćila da su sustavi protuzračne obrane u području Crvenog mora, kojem Izrael ima pristup preko luke Eilat, presreli projektil lansiran prema njezinom teritoriju.

U odvojenom incidentu, neidentificirani dron je pogodio civilnu zgradu u Eilatu.

20:28

Džihadisti objavili video snimku s dvoje talaca koje drže u Gazi

Palestinski Islamski džihad objavio je u četvrtak video snimku s dvoje izraelskih talaca koje drži u Gazi, 70-godišnjom ženom i 12-godišnjim dječakom, poručivši da je spreman pustiti ih na slobodu "ako se ispune sigurnosni uvjeti".

Ta teroristička skupina je priopćila da je voljna pustiti na slobodu Hannu Katzir i Yaagila Jacoba iz "humanitarnih razloga".

"Spremni smo ih pustiti iz humanitarnih razloga kada se ispune sigurnosni uvjeti na terenu", rekao je glasnogovornik vojnog krila Islamskog džihada poznat pod ratnim imenom kao Abu Hamza.

Ta se organizacija u Pojasu Gaze udružila s Hamasom u borbi protiv Izraela.

Izraelska vojska je osudila objavljivanje snimke kao "psihološki terorizam najgore vrste".

Hamza je potvrdio da je njegova oružana skupina zajedno s Hamasom pokrenula napad 7. listopada na Izrael, kada su islamistički komandosi u jednom danu pobili 1400 Izraelaca, gotovo sve civile, te oteli 240 talaca.

Među otetima ima i stranih državljana te ljudi s dvostrukim državljanstvom. Hamas je priznao da drži oko 200 talaca.

Islamski džihad je objavio da drži i druge taoce, ali nije precizirao o kojem se broju radi.

Na video snimci, i dječak i 70-godišnjakinja su izrazili želju da ih se što brže pusti kako bi se spojili s obiteljima te osudili način na koji premijer Benjamin Netanyahu vodi ovu krizu.

Hamza nadalje navodi da je 70-godišnjakinji ugroženo zdravlje jer zbog nedostatka struje i goriva više o njoj ne mogu brinuti.

Za dječaka su rekli da su ga spremni pustiti zbog humanitarnih razloga i njegove dobi, iako su, kako tvrde, zatvori okupatora puni palestinske djece.

Yaagil Jacob i Hanna Katzir oteti su iz kibuca Nir Oz.

17:34

Islamski džihad spreman osloboditi dva taoca

Islamski džihad je spreman osloboditi dva izraelska taoca, ženu i dječaka, iz humanitarnih i medicinskih razloga, rekao je glasnogovornik njihovog oružanog krila, brigade al Quds, prenosi Sky News.

U snimljenoj poruci je rekao da će se puštanje pokrenuti kada se ispune određene mjere.

16:51

Izrael će uvesti svakodnevne pauze od četiri sata

Izrael će početi provoditi četverosatne humanitarne pauze u sjevernoj Gazi svaki dan kako bi omogućio ljudima da pobjegnu od tamo, priopćila je Bijela kuća.

Glasnogovornik Bijele kuže John Kirby taj je potez nazvao kroakom u pravom smjeru i rekao da SAD želi da se pauze nastave koliko god to bude potrebno. Amerika još uvijek ne podržava prekid vatre u Gazi u ovom trenutku, dodao je Kirby.


16:49

Broj ubijenih Palestinaca u izraelskim napadima veći od 10.000

Visoki dužnosnik administracije američkog predsjednika Joea Bidena rekao je da je broj ubijenih Palestinaca u Pojasu Gaze vrlo je vjerojatno veći od službene brojke od 10.000.

- Vrlo je lako moguće da su brojke i veće nego što se navodi, no to je teško procijeniti u ratnim uvjetima. Znat ćemo tek kada oružje utihne, rekla je pomoćnica državnog tajnika za pitanja Bliskog istoka, Barbara Leaf.

16:47

Dron udario u zgradu u Izraelu

Neidentificirana bespilotna letjelica udarila je u civilnu zgradu u južnom izraelskom gradu Eilatu, tvrdi izraelska vojska.

Hitna pomoć je rekla da nema ozlijeđenih već da je nastala samo manja šteta.


16:02

IDF tvrdi: Ubili smo 50 boraca Hamasa u srcu njihovih aktivnosti

Izraelske obrambene snage (IDF) tvrde da su ubile oko 50 boraca Hamasa nakon provođenja racija u, kako su je nazvali, "vojnoj četvrti" grada Gaze, u blizini bolnice Shifa.

Bolnica je bila predmet mnogih rasprava - Izrael je tvrdio da je Hamas gomilao oružje ispod zgrade kako bi maksimalno povećao potencijalne civilne žrtve, što palestinska militantna skupina niječe.

"162. divizija djelovala je posljednjih dana u središtu grada Gaze u području Hamasove vojne četvrti, snage brigade Givati eliminirale su oko 50 terorista", navodi se u priopćenju IDF-a.

U koordiniranom napadu koji je uključivao pješaštvo, tenkove, inženjeriju, specijalne postrojbe i zračne snage, IDF je rekao da je "radio na čišćenju područja i neutralizaciji terorističke infrastrukture... uključujući široku mrežu podzemnih tunela".

IDF također javlja da je pronašao vojne obavještajne dokumente koji pripadaju Hamasu.

Rečeno je da je to područje "srce obavještajnih i operativnih aktivnosti", gdje je Hamas planirao napade 7. listopada.

"Vojna četvrt sastoji se od strateških Hamasovih terorističkih lokacija, uključujući središnji stožer obavještajne službe i stožer zračne mreže", rečeno je.

IDF tvrdi da je također pronašao policijsku postaju, vladine urede koje koristi Hamas i objekt za obuku njegovih boraca.

15:38

UN upozorava: 'Vrije na Zapadnoj obali'

Čelnik Agencije Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA) upozorio je da bi rat u Gazi mogao dovesti do daljnjih sukoba na drugom palestinskom teritoriju, Zapadnoj obali.

Philippe Lazzarini rekao je da Zapadna obala "vrije" od napetosti zbog redovitih napada izraelskih snaga na taj teritorij, pogoršavajući ionako vrlo zategnut odnos između Zapadne obale i Izraela.

Osam Palestinaca poginuli su u najnovijem izraelskog napada na izbjeglički kamp u Jeninu, prema dužnosnicima.

To je primjer jednog od mnogih nedavnih napada na Zapadnu obalu koje je izveo Izrael, u ovom slučaju, kako bi srušio obiteljsku kuću buldožerima (česta praksa izraelskih snaga) i uhitio one za koje tvrdi da su povezani s Hamasom.

Govoreći o Gazi, Lazzarini je rekao da postoji potreba za značajnom i kontinuiranom humanitarnom pomoći, uključujući gorivo.

Rekao je da je pomoć koja stiže preko Rafaha "neadekvatna", dodajući da treba otvoriti sve prijelaze u Gazu.

15:34

Hamas: Broj mrtvih u Gazi popeo se na 10.812

Najmanje 10.812 ljudi, uključujući 4.412 djece, ubijeno je u Gazi od napada u Izraelu 7. listopada, tvrdi ministarstvo zdravstva u Gazi, koje vodi Hamas.

Izrael osporava točnost brojki koje objavljuje ministarstvo u Gazi, no Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) vjeruje da su brojke pouzdane.

15:32

Izraelski ministar obrane: 'Stvari moramo riješiti brzo, čak i ako nije savršeno'

Izraelski ministar obrane, Yoav Gallant, rekao je da je Izrael u "prolongiranom ratu".

"Moramo brzo riješiti stvari, čak i ako nije savršeno", rekao je Gallant tijekom sastanka s glavnim direktorima vladinih ministarstava i lokalnim dužnosnicima, javlja Times of Israel, a prenosi The Guardian.

On je rekao da je vojni plan zaustaviti Hamasovu raketnu vatru kako bi se izraelski javni život u blizini Gaze mogao nastaviti.

"Mi smo u dugotrajnom ratu, a pitanje (izraelske) civilne ekonomije glavni je faktor u vođenju rata".

10:37

Izraelski vojnici bore se protiv Hamasovih militanata u gradu Gazi

Izraelske snage sukobljavaju se u četvrtak s militantima palestinske islamističke organizacije Hamas kroz razrušene zgrade u gradu Gazi dok se otprilike 80 država i organizacija sastaje u Parizu radi koordinacije humanitarne pomoći i pronalaska načina da se pomogne ranjenim civilima.

Stanovnici grada Gaze su rekli da se Izraelci bore protiv Hamasa i drugih militanata te da su tenkovi raspoređeni oko grada. Kazali su i da se izraelske snage približavaju dvjema bolnicama, gdje su utočište potražile tisuće raseljenih Palestinaca.

Izraelska vojska tvrdi da su njene snage napredovale u srce grada Gaze, glavno uporište Hamasa i najveći grad u palestinskoj obalnoj enklavi, dok islamistička skupina kaže da su njeni borci izraelskoj vojsci nanijeli teške gubitke.

Oružano krilo Hamasa je u srijedu objavilo video koji naizgled prikazuje intenzivne ulične borbe pored bombardiranih zgrada u gradu Gazi.

Izraelski tenkovi su naišli na velik otpor Hamasovih boraca koji koriste podzemne tunele kako bi postavili zasjede, prema izvorima iz Hamasa i militante skupine Islamski džihad.

Dok rat između Izraela i Hamasa traje već više od mjesec dana, Sjedinjene Države su rekle da Palestinci moraju upravljati Gazom nakon što sukob završi.

10:18

IDF: Zauzeli smo uporište Hamasa, borbe su trajale 10 sati

Izraelske obrambene snage objavile su na X-u da su njihovi vojnici zauzeli uporište Hamasa u Jabaliji u sjevernoj Gazi.

Navode da su borbe 'trajale 10 sati, tijekom kojih su likvidirali teroriste, zarobili puno oružja, otkrili okna terorističkih tunela, uključujući okno koje se nalazi u blizini dječjeg vrtića i vodi do dugačke podzemne rute'.

Također tvrde da su pronašli 'značajne operativne materijale' vezano za buduće planove Hamasa, ali nisu iznijeli pojedinosti.

Prije toga je palestinska novinska agencija Wafa javila da su izraelski zrakoplovi bombardirali i uništili kuću u izbjegličkom kampu Jabalia.

Izraelska vojska ranije je izvijestila da je Hamas izgubio kontrolu nad sjevernim dijelom Gaze i da su njihove snage napredovale u grad Gazu.

09:04

WHO upozorava: 'Pojavljuju se 'zabrinjavajući trendovi" u Pojasu Gaze

Pojas Gaze suočava se s povećanim rizikom od širenja bolesti zbog izraelskih zračnih bombardiranja koja su poremetila zdravstveni sustav, pristup čistoj vodi i prouzročila gomilanje ljudi u skloništima, upozorila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

"Dok broj smrtnih slučajeva i ozljeda u Gazi nastavlja rasti zbog pojačanih neprijateljstava, intenzivna prenapučenost i poremećeni zdravstveni, vodoopskrbni i sanitarni sustavi predstavljaju dodatnu opasnost: brzo širenje zaraznih bolesti", naveo je WHO.

"Već se pojavljuju neki zabrinjavajući trendovi", dodaje se. Nedostatak goriva u gusto naseljenoj enklavi uzrokovao zatvaranje postrojenja za desalinizaciju, što je povećalo rizik od širenja bakterijskih infekcija poput proljeva. WHO je rekao da je od sredine listopada prijavljen više od 33.551 slučaj dijareje, od čega većina među djecom mlađom od pet godina.

Tvrde je broj zaražene djece značajno porastao u usporedbi s prosječnih 2000 slučajeva mjesečno u toj dobnoj skupini tijekom 2021. i 2022. Nedostatak goriva također je poremetio prikupljanje krutog otpada, što je prema WHO-u stvorilo "okruženje pogodno za brzo i široko rasprostranjeno razmnožavanje insekata, glodavaca koji mogu prenositi i prenositi bolesti".

05:47

Gaza: 19 poginulih u zračnom napadu na kuću u izbjegličkom kampu Jabalia

Najmanje 19 ljudi ubijeno je u srijedu u izraelskom zračnom napadu na kuću u blizini bolnice u izbjegličkom kampu Jabalia na sjeveru Gaze, priopćilo je ministarstvo unutarnjih poslova Gaze.

Nije bilo neposrednih izraelskih komentara ili detalja o prijavljenom napadu, koji bi, ako se potvrdi, bio treći na najveći izbjeglički kamp u Gazi u tjedan dana.

Izraelski zračni napadi opustošili su dijelove Jabalije 31. listopada i 1. studenoga, pri čemu je poginulo najmanje 195 civila, prema podacima ministarstva zdravlja kojim upravlja Hamas.

05:43

IDF objavio snimku podzemnih tunela Hamasa

U večernjem briefingu glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari rekao je da se Hamas skriva iza civilnog stanovništva i da je "izgubio kontrolu" na sjeveru.

Ljudi odlaze "jer razumiju da je Hamas izgubio kontrolu nad sjeverom Pojasa Gaze te da je sigurnije na jugu, tamo mogu imati vodu, hranu i lijekove", rekao je.

Hagari je također potvrdio da će ruta za evakuaciju sjever-jug - koja je bila otvorena za određene periode od nekoliko sati u proteklih nekoliko dana - biti otvorena sutra te je pozvao ljude da "napuste krilo Hamasa".

Rekao je da je 50.000 ljudi u srijedu napustilo područje grada Gaze. Vodstvo Hamasa bilo je "odvojeno" od stanovništva Gaze i brinulo se samo za vlastiti opstanak, kaže Hagari.

Inače, izraelska vojska tvrdi i da je od početka rata u Pojasu Gaze prije mjesec dana uništila 130 okna koja vode u Hamasove tunele.

Vojska je u srijedu objavila video snimke teških strojeva koji kopaju ulaze u tunele i podižu betonsku ploču.

Tuneli su opskrbljeni vodom i zrakom što dokazuje da su bili predviđeni za dulje boravke, navodi se u priopćenju.

Vojska je otkrila i tunelsko okno ispod Hamasova kampa za obuku na sjeveru Pojasa Gaze, koji je uništen.

Hamas je izgradio složenu mrežu podzemnih tunela u pjeskovitom tlu Pojasa Gaze, koji je oko 45 kilometara dug i oko šest od 14 kilometara širok.

Neki tuneli imaju struju. U prosjeku su visoki dva i široki jedan metar, ali neki su dovoljno veliki za prolazak vozila. Neki se spuštaju desetke metara u dubinu kako bi mogli izdržati izraelsko bombardiranje.

Ulazi im se nalaze u stambenim zgradama ili džamijama, po Izraelcima.

Izraelske obavještajne službe tvrde da Hamas ima zapovjedni i kontrolni centar ispod bolnice Shife, najveće u Pojasu Gaze, što Hamas niječe.

"Govorimo o desecima i desecima kilometara podzemnih tunela sa zapovjednim, kontrolnim i komunikacijskim prostorijama, skladištima i poligonima za lansiranje raketa", rekao je za CNN vojni stručnjak Harel Chorev sa Sveučilišta u Tel Avivu.

05:32

Blinken odbacio izjavu Netanyahua: Palestinci bi trebali upravljati Gazom nakon okončanja rata

Palestinci bi trebali upravljati Gazom nakon što Izrael okonča rat protiv Hamasa, poručile su Sjedinjene Američke Države u srijedu, odbijajući time ideju izraelskog premijera Benjamina Netanyahua po kojoj bi Izrael bio odgovoran za sigurnost Gaze na neodređeno vrijeme.

Naoružani pripadnici Hamasa iz Gaze probili su granicu s Izraelom 7. listopada i ubili 1400 ljudi.

Mjesec dana kasnije, Washington je počeo raspravljati s izraelskim i arapskim čelnicima o budućnosti Pojasa Gaze kojom neće vladati Hamas.

Iako se plan tek treba pojaviti, američki državni tajnik Antony Blinken u srijedu je u dosad najopsežnijim komentarima o tom pitanju iznio crvene linije i očekivanja Washingtona za opkoljeno obalno područje.

"Nema reokupacije Gaze nakon završetka sukoba, nema pokušaja blokade ili opsade Gaze, nema smanjenja teritorija Gaze", rekao je Blinken na tiskovnoj konferenciji u Tokiju.

Blinken je rekao da će možda biti potrebno "neko prijelazno razdoblje" na kraju sukoba, ali da upravljanje Gazom nakon krize mora uključivati Palestince.

"Mora uključivati upravljanje pod vodstvom Palestinaca i ujedinjenje Gaze sa Zapadnom obalom pod Palestinskom samoupravom", kazao je šef američke diplomacije.

U ponedjeljak je Netanyahu za ABC News rekao da će Izrael "na neodređeno vrijeme" imati odgovornost za sigurnost enklave nakon rata.

Izraelski dužnosnici od tada su pokušali pojasniti da ne namjeravaju okupirati Gazu nakon rata, ali tek trebaju artikulirati kako bi mogli osigurati sigurnost bez održavanja vojne prisutnosti.

Izrael je povukao svoje snage iz Gaze 2005.

Palestinska samouprava, koja ima ograničenu autonomiju u dijelovima Zapadne obale koju je okupirao Izrael, kaže da je Gaza, gdje Hamas vlada od 2007., sastavni dio buduće palestinske države.

05:29

SAD izveo zračni napad u Siriji, dronovima napadnuta američka baza u Iraku

SAD je, po drugi put u posljednjih nekoliko tjedana, izveo napade u srijedu u Siriji na objekt za koji Pentagon kaže da ga koristi Iranska revolucionarna garda i pridružene skupine, dok je naoružani dron napao zračnu bazu Al-Harir na sjeveru Iraka u kojoj su smještene američke snage.

Dok napetosti rastu oko sukoba Izraela i Hamasa, američke i koalicijske trupe napale su proiranske snage najmanje 40 puta u Iraku i Siriji od početka listopada.

Četrdeset i pet američkih vojnika pretrpjelo je traumatske ozljede mozga ili lakše ozljede.

Američki ministar obrane Lloyd Austin priopćio je da su napade u Siriji izvela dva američka lovca F-15 i da je riječ o odgovoru na nedavne napade na američke snage.

Austin je poručio da napadi na američke trupe moraju prestati.

Ako se napadi snaga koje podupiru Iran na američke snage nastave SAD "neće oklijevati u poduzimanju daljnjih potrebnih mjera kako bismo zaštitili naše ljude", kazao je Austin.

Sve je veća zabrinutost da bi se sukob Izraela i Hamasa mogao proširiti Bliskim istokom i pretvoriti američke trupe u izoliranim bazama u mete.

Sjedinjene Države poslale su ratne brodove i borbene zrakoplove u regiju od izbijanja sukoba Izraela i Hamasa 7. listopada, uključujući dva nosača zrakoplova, kako bi pokušale odvratiti Iran i skupine koje podržava Iran.

Trenutno je u Siriji oko 900 američkih vojnika, a 2500 u susjednom Iraku u sklopu misije savjetovanja i pomoći lokalnim snagama koje pokušavaju spriječiti oživljavanje Islamske države koja je 2014. zauzela velik dio obje zemlje, ali je kasnije poražena.

Naoružani dron pogodio je zračnu bazu Al Harir, nakon što su se sirene oglasile zbog mogućeg napada na američko veleposlanstvo u Bagdadu, kazala su dva sigurnosna izvora u srijedu.

Sirene su se oglasile u američkom veleposlanstvu u srijedu navečer, reklo je nekoliko ljudi u bagdadskoj snažno utvrđenoj zelenoj zoni u kojoj se nalazi veleposlanstvo.

Međutim, nema izvještaja o udarima projektila ni žrtvama.

Grupa "Islamski otpor u Iraku" preuzela je odgovornost za posljednji napad, poručivši u priopćenju da je gađala zračnu bazu Al Harir s dva drona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 09:51