‘ODLUČUJUĆA POBJEDA‘

Izrael testira novi koncept ratovanja: ‘Da, o tome se raspravlja. Uspjeh bi mogao biti - munjevit!‘

Situaciju na Bliskom istoku komentirao je Franz-Stefan Gady, stručnjak s Instituta za strateške studije u Londonu.

Željezna kupola presrela je u nedjelju kišu projektila ispaljenih iz Gaze

 Eyad Baba/Afp

U subotu ujutro iz Pojasa Gaze pokrenuti su iznenadni masovni napadi na Izrael, nakon čega je izraelski premijer Benjamin Netanyahu promptno reagirao objavom građanima: ‘Mi smo u ratu‘.

Premijer najavljuje da će odmazda Izraela za smrtonosne napade Hamasa u subotu "promijeniti Bliski istok".

"Ono s čime će se Hamas suočiti bit će okrutno i strašno", poručio je Netanyahu u ponedjeljak. U tijeku su masovni zračni napadi na Pojas Gaze, ministar obrane zaprijetio je da će prekinuti opskrbu strujom, hranom i gorivom u uskom obalnom pojasu koji kontrolira Hamas.

Situaciju na Bliskom istoku komentirao je na platformi X Franz-Stefan Gady, istaknuti vojni analitičar i stručnjak s Instituta za strateške studije u Londonu.

- Bilo koja vojna operacija koja će biti pokrenuta u budućnosti po prvi put će testirati neka od temeljnih načela novog operativnog koncepta ‘Odlučujuće pobjede‘ Izraelskih obrambenih snaga (IDF), o kojoj se naširoko raspravlja, poručio je.

image

Tenk izraelske vojske Merkava

Jalaa Marey/Afp

Pojasnio je da je IDF razvio koncept ‘Odlučujuće pobjede‘ (‘Decisive victory‘) tijekom proteklih godina kako bi se munjevitom brzinom porazile difuzne terorističke vojske sa sposobnošću raketiranja. Uspjeh ili neuspjeh koncepta mogao bi poslužiti drugim vojskama o nekim budućim ratovima, tvrdi Gady.

Istaknuo je da ‘odlučujuća pobjeda‘ ima za cilj skratiti svaki rat brzim uništavanjem neprijateljskih sposobnosti. Za potonje je potrebno postići informacijsku nadmoć, mapirati neprijateljski vojni sustav, što uključuje identificiranje ključnih lidera, kretanje jedinica i sl.

Gady ističe da se ovakav operativni koncept temelji na manevru.

- Radi se o tome da tu više nije riječ o manevru u kojemu dominiraju rezervisti kao u prošlim vremenima, nego svojevrsnom miksu, koji se sastoji od kvalitetno obučenih aktivnih jedinica koje na prvim crtama integriraju niz sposobnosti, napisao je.

‘Odlučujuća pobjeda‘ nastala je zbog straha od širenja sustava utvrda duž granice, ali i kao rezultat učinkovitosti Željezne kupole, dok su obećanja novih tehnologija (prije svega AI-a) u omogućavanju odlučnih manevara bila podcijenjena, pojašnjava.

Nadalje piše da je ‘odlučna pobjeda‘ izgrađena na istoj vrsti premise kao i mnogi novi operativni koncepti NATO-ovih vojski izgrađenih oko operacija u više domena - tj. de facto kombiniranih oružanih operacija uz podršku umjetne inteligencije s raspršenim snagama s više autonomije koje primjenjuju raspršenu preciznu vatrenu moć.

IDF je uspostavio jedinicu ‘Ghost‘ (‘Duh‘) kao eksperimentalnu formaciju za testiranje nekih prijedloga ‘Odlučne pobjede‘, piše Gady.

Postrojba Ghost trebala bi predstavljati budućnost Izraelskih obrambenih snaga, barem u smislu strukture budućih snaga IDF-a - od strane zagovornika novog operativnog koncepta.

Činjenica da je zapovjednik postrojbe Ghost ubijen na početku ove vojne kampanje stoga je svakako vrijedna pažnje u tom pogledu, naglašava vojni analitičar.

- Iz različitih razloga, uključujući kašnjenja s novih novim petogodišnjim programom Tnufa (Momentum) pokrenutim 2020. godine, trenutne snage IDF-a ne nalikuju viziji ‘Odlučujuće pobjede‘. No, neki njegovi elementi mogu se pronaći u svim jedinicama i organizacijama, poručuje.

Franz-Stefan Gady pojašnjava kako je glavni problem s ‘Odlučujućom pobjedom‘ i svim drugim sličnim NATO konceptima - možda djelomice ilustriran terorom u Izraelu tijekom posljednjih dana.

- Postizanje informacijske superiornosti nad neprijateljem zapravo možda nije izvediva. A što učiniti ako to ne uspijete ostvariti neko vrijeme ili doživite sveopći poraz? Ruši se cijeli koncept oko agilnijih raspršenih formacija koje se mogu brzo rasporediti i koje primjenjuju disperziranu vatrenu moć (i koje su učinkovitije). Isto tako se ruši i plan da munjevito okončate sukobe ‘odlučnom pobjedom‘.

Na kraju Gady zaključuje kakav epilog iz takve situacije može proizaći.

- Mogli biste zaglaviti s otežanim uvjetima na bojnom polju, koji povećavaju vjerojatnost da će vaša akcija biti dugotrajna. To je pak situacija za koju struktura vojnih snaga, a možda niti društvo u cjelini, uopće nije spremno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 20:18