ODLUKA

Izrael ukinuo karantenu za 20 zemalja, među njima i Hrvatsku: Od sada smo na ‘zelenoj listi‘

Izrael je nametnuo početkom pandemije obaveznu samoizolaciju od 14 dana za svaku osobu koja ulazi na izraelski teritorij
 Jack Guez/AFP

Izrael je u nedjelju ukinuo obaveznu karantenu po dolasku u zračnu luku u Tel Avivu za svoje državljane koji se vraćaju iz 20 "zelenih" država, među njima i Hrvatske, kao i za državljane tih zemalja, objavljeno je na stranici izraelske vlade.

Popis tih zemalja, koje izraelske vlasti smatraju državama niskog rizika u smislu širenja koronavirusa, uključuje 15 europskih zemalja, među njima Hrvatsku, Austriju, Italiju, Njemačku, Mađarsku i Sloveniju, te još pet zemalja među kojima su Kanada i Novi Zeland.

Popis isključuje primjerice Francusku i SAD.

Izraelska vlada usvojila je tu odluku 13. kolovoza, a stupila je na snagu u nedjelju.

Izrael je nametnuo početkom pandemije obaveznu samoizolaciju od 14 dana za svaku osobu koja ulazi na izraelski teritorij.

Unatoč tome što je broj zaraženih u Izraelu i dalje relativno visok, izraelske turiste primaju Hrvatska, Bugarska i četiri regije u Grčkoj (Atena, Solun, Krf i Kreta).

U te grčke regije može ući ukupno 600 izraelskih turista tjedno.

Putnici koji odlaze iz Izraela za te zemlje morat će napraviti test za koronavirus prije odlaska s aerodroma Ben Gurion u Tel Avivu, ističe se na stranici vlade.

Izrael ima 9 milijuna stanovnika, a ukupno je 92.000 zaraženih i 679 umrlih, po podacima Sveučilišta John Hopkins.

To je jedna od najviših stopa zaraženih na broj stanovnika u svijetu, ali broj umrlih relativno je nizak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:29