TEHNOLOŠKO ČUDO

Izrael uspješno testirao ‘Iron Beam‘: ‘Ovo je nerealno čak i u filmovima o Jamesu Bondu!‘

Pogledajte kako uništava nadolazeće rakete...

Iron Beam

 /Ministry Of Defense Israel

Laser koji može uništavati neprijateljske projektile činio bi se nerealnim čak i u filmovima o Jamesu Bondu. No, kada ste u ratu i tražite nova rješenja da biste se što kvalitetnije zaštitili, možda je tako nešto i moguće. Naime, izraelska je vojska uspješno testirala novi obrambeni sustav koji nadolazeće rakete uništava s pomoću snopa svjetlosti, piše Telegraph.

Taj je projekt zamisao dr. Dannyja Golda, izraelskog pandama Q-u iz MI6, znanstvenog genija koji stoji iza protuzračnog obrambenog sustava ‘Iron Dome‘ ili Željezna kupola. Taj je sustav jedan od najpoznatijih i najboljih u svijetu, a u posljednje vrijeme i konstantno u akciji kako bi Izrael štitio od bombardiranja Hamasa i Hezbollaha.

- Ovdje se nalaze mozgovi, blizu oblaka, rekao je reporterima Telegrapha njihov pratitelj vodeći ih kroz sigurnosne slojeve do ured dr. Golda na najvišem katu izraelskog ministarstva obrane.

Dr. Gold, brigadni general koji vodi izraelsku Upravu za obrambena istraživanja i razvoj unutar ministarstva obrane, rekao je da se s novim laserom ‘igralo‘ tijekom tekućeg sukoba s Hamasom.

Iron dome, objašnjava, samo je dio štita koji obavija Izrael. Iznad njega se nalazi Davidova praćka, dizajnirana za onesposobljavanje neprijateljskih zrakoplova i raketa srednjeg do dugog dometa kao što su krstareće rakete ispaljene s udaljenosti do 200 milja. Iznad toga su Arrow 2 i Arrow 3, nudeći zaštitu od balističkih projektila koje na zemlju ispaljuju zemlje poput Irana.

Arrow 3 je prvi put uspješno raspoređen još u studenom, presrećući projektil koji su na Izrael ispalili Hutisti, pobunjenička skupina u Jemenu.

Iron Beam

Novi obrambeni sustav je Iron Beam.

- Sada dodajemo novu dimenziju. To je laser, rekao je dr. Gold.

S obzirom na to da rat prijeti i sa sjevera i da je 160.000 Hezbollahovih rekata usmjereno u pravcu Tel Aviva, izraelska bi protuzračna obrana uskoro mogla biti na najvećem testu ikada.

Na ekranu projiciranom u njegovom uredu, dr. Gold demonstrira učinkovitost Iron Beama, puštajući video testnog rada. Prikazuje dron koji polijeće i laser Iron Beam koji je usmjeren prema meti. Snop svjetlosti ispaljuje se na dron, reže mu krilo i šalje ga na tlo.

- Bio je to jako dobar test, rekao je.

- Dobili smo dopuštenje prije godinu dana da krenemo u razvoj u punom opsegu i dovedemo sustav na teren. Posao nećemo završiti još nekoliko godina... Ne mogu vam točno reći kada. S vremena na vrijeme igramo se s trenutnim alatom koji imamo. Ako imamo priliku da ljudi pucaju na nas, možemo proširiti testiranje, govori Gold.

Izraelci rat vide kao priliku da se židovska nacija učini sigurnijom u budućnosti. 7. listopada, priznaje Gold, bio je katastrofa, ali ne ‘tehnološka katastrofa‘.

Gold, koji je u šezdesetim godinama svog života i čiji su roditelji preživjeli holokaust, razvio je Iron Dome u rekordnom roku. Taj sustav ima, kaže, 90-postotnu uspješnost u zaustavljanju dolaznih napada, a novi laserski sustav neće zamijeniti Iron Dome nego bi trebao raditi uz njega.

Jedan od problema jest taj što sustav ne radi kada je oblačno vrijeme, priznaje, ali na sreću Izraela, vrijeme je uglavnom lijepo.

Prihvatljiva cijena

Prednosti novog sustava su, tvrdi, očite. Cijena se nameće kao glavna prednost. Svaki projektil koji ispuca Iron Dome košta oko 100.000 dolara, a prema procjenama bivšeg izraelskog premijera Naftalija Benneta, svako bi presretanje koje bi izveo Iron Beam koštalo oko 2 dolara!

Iron Dome dizajniran je za uništavanje raketa kratkog dometa i topničkih granata ispaljenih s udaljenosti od samo nekoliko milja.

- Razmišljamo cijelo vrijeme, dodao je dr. Gold. Svaka točka napada se istražuje. Podvodno, podzemno, svemir.

Podzemlje je posebno problem u Gazi, gdje Izrael lovi borce Hamasa u složenom sustavu tunela. Ali cyber ratovanje također je sada glavni prioritet; Izrael je svjestan prijetnje koju predstavlja iranska vojska sofisticiranih računalnih hakera.

Dr. Gold proveo je novinare Telegrapha kroz videozapise koji prikazuju samo neke od mnogih drugih inovacija kojima on upravlja.

Jedan uključuje El Al putnički mlažnjak opremljen vlastitom laserskom zrakom koja može oboriti projektile. Laser je ugrađen u zrakoplove samo na određenim rutama visokog rizika.

Brojni projekti na kojima dr. Gold radi trebali bi Izrael učiniti sigurnijim. Dođe li do nove eskalacije vrlo brzo će se vidjeti je li u tom i uspio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. veljača 2024 17:09