ŠTIT OD RAKETA

Izrael uspješno testirao lasersko oružje: ‘Ovo je strateška promjena igre, ulazimo u novo doba‘

Riječ je o novom laserskom proturaketnom obrambenom sustavu koji upotpunjuje tamošnji sustav protuzračne obrane Željezna kupola

Izraelski premijer Naftali Bennett (lijevo) i Yoav Har Even (desno), predsjednik i izvršni direktor tvrtke Rafael Advanced Defense Systems

 Amos Ben Gershom/israel Gpo/Zuma Press/Profimedia

Pitanje protuzračne obrane cjeline nacionalnog teritorija temeljno je sigurnosno pitanje svake države, zbog čega je nedavna objava Ministarstva obrane Izraela kako posjeduju novi laserski proturaketni obrambeni sustav, čiji je tehnološki razvoj dovršen, testiran i uskoro bi mogao biti postavljen u operativnu uporabu, pobudila veliki interes javnosti.

Riječ je o novom laserskom proturaketnom obrambenom sustavu koji upotpunjuje tamošnji sustav protuzračne obrane Željezna kupola, koja štiti zemlju od neprijateljskih projektila, s dosad neviđenim tehnološkim rješenjima.

Vijest je objavljena prigodom posjeta izraelskog premijera Naftalija Bennetta tvornici oružja Rafael Advanced Weapons Systems, koja je glavni izvođač za sustav proturaketne obrane, a uporaba lasera predstavlja veliki iskorak u proturaketnoj obrani zemlje, potvrdile su izraelske vlasti.

U pustinji na jugu zemlje testirano je novo oružje. Raznijeli su objekte u zraku s različitih udaljenosti, a sustav se pokazao uspješnim u raznim uvjetima na bojnom polju. Sustav je dizajniran, između ostalog, i za uništavanje projektila kratkog dometa, no velika je novost da će moći presretati taktičke balističke projektile (rakete i bombe) srednjeg i dugog dometa.

Također je sposoban presresti projektile ispaljene s udaljenosti od 40 do 300 km - minobacačke granate, dronove i protutenkovske projektile u letu.

Yaniv Rotem, direktor Uprave za istraživanje i razvoj izraelskog Ministarstva obrane, rekao je: - Ulazimo u novo doba energetskog ratovanja u zraku, na kopnu i na moru. Investicije u istraživanje i razvoj koje je Direkcija obrane napravila posljednjih godina promovirala je državu Izrael među vodeće zemlje u području visokoenergetskih laserskih sustava.

Razvoj novog laserskog sustava započeo je 2009. godine, a veliki napredak doživio je 2019. godine kada su inženjeri Ministarstva obrane uspjeli usmjeriti i stabilizirati lasersku zraku na dalekometne mete uz prevladavanje atmosferskih poremećaja.

Laserske zrake u protuzračnoj obrani više nisu znanstvena fantastika, no uz svoju nedvojbenu učinkovitost i preciznost posjeduju još jednu značajku - uporaba im je ekonomična jer su zasnovane na uporabi struje.

Naime, premda je razvoj ovog oružja najvjerojatnije koštao milijarde dolara, jedan laserski udar radi trošak od svega 2 do 3,5 dolara jer je energetski zasnovan na uporabi struje. Istodobno, ispaljivanje jedne rakete, ovisno o tipu i dometu košta neuporedivo više.

Uporaba presretnih raketnih štitova izrađenih klasičnom tehnologijom iznimno je skupa. Tako, primjerice, ispaljivanjem jedne rakete Iron Dome, u zrak odlazi između 50.000 i 60.000 dolara.

Upravo tu činjenicu naglasio je izraelski premijer Naftali Bennett opisujući je kao "stratešku promjenu igre". Obećao je "okružiti Izrael laserskim zidom", a neprijatelja dovesti do - bankrota.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:32