POMIRBA

Izrael uz posredovanje SAD-a normalizirao odnose i sa Sudanom

Član Palestinske oslobodilačke organizacije, rekao je da je odluka Sudana o normalizaciji odnosa s Izraelom "novi nož u leđa"
Sudanese protesters gather to block access to the Mansheiya bridge, over the Blue Nile, in the capital Khartoum on October 23, 2020, during a demonstration demanding justice for a man killed in earlier demonstrations over a deepening economic crisis. - A 20-year-old protester was shot dead by police, earlier in the week, and at least 14 others were injured, according to a committee of doctors linked to a protest movement that led to Bashir's downfall. (Photo by Ebrahim HAMID/AFP)
 Ebrahim Hamid

Izrael i Sudan u petak su uz američko posredovanje dogovorili normalizaciju odnosa, čime je Kartum postao treća arapska prijestolnica koja je u zadnja tri mjeseca prekinula neprijateljstvo s Izraelom.

Vasel Abu Jusef, član izvršnog odbora Palestinske oslobodilačke organizacije, rekao je da je odluka Sudana o normalizaciji odnosa s Izraelom "novi nož u leđa" Palestinaca.

Američki predsjednik Donald Trump kazao je da je dogovor postignut u telefonskom razgovoru s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom i sudanskim premijerom Abdallom Hamdokom.

Put prema postizanju dogovora između arapske i židovske države otvoren je ranije ovaj tjedan kad je Trump odlučio maknuti Sudan s liste država-sponzora terorizma.

"Čelnici su dogovorili normalizaciju odnosa između Sudana i Izraela i kraj neprijateljstva između dviju nacija", stoji u zajedničkom priopćenju triju država.

Izrael i Sudan sada planiraju pokretanje ekonomske suradnje, prvo se fokusirajući na poljoprivredu.

Izrael je u rujnu potpisao sporazume o normalizaciji odnosa s Bahreinom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, što je bio treći dogovor o normalizaciji odnosa između Arapa i Izraelaca od proglašenja židovske države 1948. godine.

Izrael je mirovni sporazum s Egiptom potpisao 1979., a s Jordanom 1994. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. prosinac 2021 22:28