NAPETA SITUACIJA

Izrael uzvratio zračnim napadima na zapaljive balone iz Gaze koji su izazvali nekoliko požara

Požari duž granice s Gazom izbili su u petak, dok je Izrael istovremeno razmjenjivao vatru na svojoj sjevernoj granici s libanonskim Hezbolahom
 Mohammed Abed/AFP

Izraelski zrakoplovi bombardirali su lokacije Hamasa u Pojasu Gaze kao odgovor na zapaljive balone puštene iz palestinske enklave, objavila je izraelska vojska u subotu.

Nema neposrednih izvještaja o žrtvama ili šteti od napada koji su ciljali područje lansiranja raketa i kompleks koji pripada Hamasu, islamističkoj skupini koja upravlja Gazom. Hamas se nije još oglasio.

Od primirja 21. svibnja i okončanja 11 dana borbe Izraela i Hamasa, Palestinci su povremeno puštali balone napunjene zapaljivim materijalom preko granice, uzrokujući požare u izraelskim poljima.

Palestinci kažu da zapaljivim balonima žele pritisnuti Izrael na ublažavanje sankcija obalnoj enklavi koje su postrožene tijekom svibanjskih borbi.

Puštanje balona uglavnom se smanjilo nakon što je Izrael ublažio neka ograničenja Gazi.

No baloni su u petak ponovno lansirani iz Gaze i izazvali su najmanje četiri požara u područjima blizu granice.

Izraelska vojska objavila je da su zračni napadi "odgovor na neprestana lansiranja balona iz Gaze na Izrael tijekom dana".

Požari duž granice s Gazom izbili su u petak, dok je Izrael istovremeno razmjenjivao vatru na svojoj sjevernoj granici s libanonskim Hezbolahom kojeg podržava Iran već treći dan usred raširenih regionalnih napetosti s Iranom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2023 03:07