CRNO TRŽIŠTE ORGANA

Izraelac zatvoren zbog posredovanja u trgovini organima: Bubrege kupovao za 10.000 dolara pa ih u SAD-u prodavao za 160.000

U sklopu svojih usluga organizirao je i testiranje krvi i ostale pretrage potrebne kako bi se ustanovilo hoće li bubreg odgovarati primatelju
 AP

NEW YORK - Izraelski državljanin Levi Izhak Rosenbaum (61) osuđen je u SAD-u na dvije i pol godine zatvora zato što je za novac dogovarao presađivanje bubrega . Ujedino je i prva osoba koja je u SAD-u osuđena zbog ilegalne trgovine organima.

Rosenbaum je živio u New Yorku, a bubrege je nabavljao putem oglasa u Izraelu. Davateljima ih je plaćao kojih 10.000 dolara, dok ih je primateljima u SAD-u naplaćivao između 120.000 i 160.000 dolara. FBI ga je ulovio 2009. usred četvrtog takvog posla, nakon što je već uspješno dogovorio tri razmjene. U sklopu svojih usluga organizirao je i testiranje krvi i ostale pretrage potrebne kako bi se ustanovilo hoće li bubreg odgovarati primatelju.

Iako se Rosenbaum pokajao na suđenju i izjavio da je sve činio iz dobre namjere i da to više neće ponoviti, tužitelji su ustvrdili da je profit ipak išao u njegov privatni džep.

- Crno tržište na kojem si bogati bolesnici mogu priskrbiti organe od ljudi koji imaju manje sreće ne samo da je morbidno, već nepravedno raspodjeljuje spasonosne tretmane, vrijeđa dignitet davatelja organa i krši zakon, izjavio je tužitelj Paul Fishman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 18:27