KONTROVERZNI POTEZ

Izraelci bijesni na četiri članice EU: ‘Napravili su najgori pokolj nakon Holokausta, a vi ćete im priznati državu!?‘

Ovaj tjedan puštena je službena vijest da Irska zajedno sa Španjolskom, Belgijom i Maltom planira priznati državu Palestinu
 Mohammed Huwais/Afp

Španjolski premijer Pedro Sánchez počeo je nedavno najavljenu mini-turneju kroz nekoliko država Europske unije u kojima lobira za priznanje palestinske države. Sánchezov dnevni red uključuje sastanke s premijerima Norveške, Irske, Portugala, Slovenije i Belgije, s fokusom na stajalište EU u vezi s ratom Izraela i Hamasa u pojasu Gaze.

"Želimo zaustaviti humanitarnu katastrofu u pojasu Gaze i lansirati mirovni proces koji bi što prije doveo do realizacije rješenja s dvije države", najavila je vladina glasnogovornica Pilar Alegría u obraćanju novinarima.

Upravo je priznanje palestinske državnosti ključna tema sastanka između Sáncheza i Simona Harrisa u Dublinu. Ovaj tjedan puštena je službena vijest da Irska zajedno sa Španjolskom, Belgijom i Maltom planira priznati državu Palestinu, a Harris je u srijedu izjavio da će dvojica čelnika razgovarati o "našem zajedničkom stajalištu u vezi s potrebom priznavanja države Palestine".

U mjesecima nakon Hamasova napada 7. listopada i izraelske ofenzive u Gazi Španjolska i Irska postale su države članice EU koje su najviše propalestinske. Sánchez je prije rekao da njegova zemlja planira proširiti priznanje Palestincima do srpnja, a nakon Dublina najavio je odlazak u Norvešku s istim ciljem.

Palestinu kao državu već priznaje većina zemalja članica Ujedinjenih naroda, konkretno njih 139 od 193 ili 72 posto, ali još uvijek ne i mnoge države euroatlanskog bloka. Međutim, Palestina nije punopravna članica UN-a, nego ima status države promatrača. U Irskoj je prijedlog zakona kojim se priznaje palestinska državnost još 2014. usvojen u parlamentu, ali ga vlada tek treba provesti, uz objašnjenje da to želi učiniti u koordinaciji s drugim državama EU.

image

Norveški premijer Jonas Gahr Stoere (desno) i njegov španjolski kolega Pedro Sanchez

Terje Pedersen/Afp

Harris i Sánchez također su najavili kako žele da se EU prisili da preispita svoje trgovinske odnose s Izraelom. Donedavni irski premijer Leo Varadkar i Sánchez u veljači su poslali pismo predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen, tražeći od Komisije da poduzme "hitnu reviziju" pridržava li se Izrael svojih obveza vezanih uz ljudska prava prema Sporazumu o pridruživanju EU i Izraela, ali Bruxelles nije odgovorio jer se radi o izuzetno osjetljivoj temi o kojoj unutar Unije postoje dijametralno suprotstavljeni stavovi.

Taj je sporazum stupio na snagu 2000. godine, a pruža pravni i institucionalni okvir za politički dijalog i gospodarsku suradnju između EU i Izraela. U članku 2. sporazuma stoji da će se on "temeljiti na poštovanju ljudskih prava i demokratskih načela", a Irci i Španjolci tvrde da Izrael svakodnevno ubija palestinske civile u Gazi te, de facto, krši sporazum.

Sastanak dvojice premijera održat će se nakon Harrisova prvog putovanja u inozemstvo u funkciji predsjednika irske vlade. Naime, u srijedu se u Bruxellesu sastao s Ursulom von der Leyen.

"Vjerujem da Europska unija mora koristiti sve poluge koje ima na raspolaganju kako bi zaštitila palestinski narod", rekao je Harris.

Njegove su primjedbe uslijedile nakon što se suočio s oštrim kritikama Izraela jer tijekom svoga debitantskog govora kao premijer u irskom parlamentu nije spomenuo taoce koje Hamas drži u Gazi. Harris, koji je prisegnuo u utorak, tom je prigodom govorio o “"neoprostivim terorističkim akcijama Hamasa 7. listopada", ali i o "neproporcionalnoj reakciji izraelske vlade".

Promptno ga je kritiziralo izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova u optužbi u kojoj se navodi da je zanemario spomenuti taoce koje još uvijek drži Hamas. Dodali su i da Irska "planira dodijeliti dodatne nagrade terorizmu" intervenirajući u slučaju koji je Južna Afrika podigla na međunarodnom sudu, a u kojem je optužila Izrael za počinjenje genocida u Gazi, te "mogućim priznavanjem palestinske države u budućnosti". "Nakon najgoreg pokolja Židova od holokausta postoje oni u Irskoj koji ustraju na krivoj strani povijesti", dodaje se u izraelskom priopćenju, aludirajući na napade Hamasa na jug Izraela u kojima je ubijeno 1200 ljudi, uglavnom civila.

U ožujku su Španjolska, Irska, Malta i Slovenija najavile da će zajednički raditi na priznavanju palestinske države. Izrael je i ovim četirima zemljama EU poručio da će njihova inicijativa biti "nagrada za terorizam" koja bi smanjila šanse za dogovoreno rješenje višegeneracijskog sukoba. Sastanak Harrisa i Sáncheza pokazao je da ih Izraelci nisu uspjeli odvratiti od plana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:57