IZLAZNE ANKETE

Izraelci glasali četvrti put u dvije godine, čini se da će i ovaj put Netanyahu zadržati vlast

Netanyahu, koji je igrao na kartu uspješne borbe protiv pandemije cijepljenjem, mora u koaliciju želi li zadržati premijersko mjesto
Pristaše Benjamina Netanyahua
 Menahem Kahana/AFP

Izlazne ankete na četvrtim izborima u Izraelu u dvije godine najviše šansi davale su aktualnom premijeru Benjamin Netanyahuu, ali samo ako uspije dogovoriti koaliciju s Naftalijem Bennettom i njegovom strankom Yamina.

Naime, iako je njegova konzervativna stranka Likud prema izlaznim anketama najuspješnija pojedinačna stranka na izborima, Netanyahu, koji je igrao na kartu uspješne borbe protiv pandemije cijepljenjem, mora u koaliciju želi li zadržati premijersko mjesto.

Ipak, izlazne ankete su mu se smiješile iako je do kraja večeri u Izraelu utakmica bila preneizvjesna da bi mogao početi slaviti. Najavljeno je i da bi rezultati mogli kasniti u odnosu na inače zbog pandemije. Izbori su imali i najniži odaziv od 2013. godine.

Projekcije su nakon zatvaranja birališta pokazivale da je Likud osvojio između 31 i 33 mjesta u Knessetu što je lošiji rezultat od 36 zastupničkih mjesta u posljednjem sazivu. Netanyahu je bio u napetom iščekivanju da vidi kako će proći stranke s kojima može okupiti novu koaliciju.

Lider Netanyahuove oporbe, Yair Lapid, i njegova stranka prema projekcijama su trebali osvojiti 16 do 18 zastupničkih mjesta.

Za još deset stranaka se očekivalo da će prijeći prag, no izraelski izbori i njihovi rezultati uvijek dolaze s upozorenjem da je mnogo malih stranaka koje se kreću oko izbornog praga od 3.25 posto što znači da mogu s četiri zastupničkih mjesta pasti na nijedno, ako u završnici završe ispod granice. Dva desničarska kandidata, Gideon Saar i Naftali Bennett prema izlaznim anketama su baratali s pet ili šest odnosno sedam ili osam zastupnika. Iako su desničari i u tom smislu su bliski Netanyahuu, Saar je isključio da će sjediti u Netanyahuuovoj vladi, no to nije izričito učinio Bennett koji bi tako mogao postati jezičac na vagi i osigurati još jedan mandat Netanyahuu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 19:57