VELIKA BITKA U GAZI

IZRAELCI KREĆU U JOŠ VEĆU KOPNENU OFENZIVU 'Problem se neće riješiti samo udarima iz zraka'

TOPSHOTSAn Israeli army US made self-propelled howitzer 155m cannon fires a shell from the Israel-Gaza border into the Gaza Strip on July 18, 2014. Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu said today he had ordered the military to prepare for a possible significant expansion of the ground operation against Gaza militants. AFP PHOTO / JACK GUEZ
 JACK GUEZ/AFP

GAZA - Izrael je u petak objavio da je spreman "proširiti" svoju ofenzivu na Gazu, drugog dana kopnene operacije kojom želi uništiti Hamasovu infrastrukturu i u kojoj su u manje od 24 sata poginula 24 Palestinca.

Oko 260 Palestinaca je poginulo od 8. srpnja kada je zračnim udarima počela izraelska ofenziva, koja je u četvrtak navečer prerasla u kopnenu operaciju čija je zadaća zaustaviti raketiranje izraelskog teritorija. Na izraelskoj strani poginuli su jedan vojnik i civil.

Po UN-ovim podacima, tridesetak tisuća ljudi, bježeći pred bombardiranjem ili napuštajući razorene domove, sklonilo se u objekte te organizacije u Pojasu Gaze, području površine 362 četvorna kilometra gdje se natiskalo 1,8 milijuna duša koje godinama trpe oskudicu zbog izraelske blokade.

Strateški cilj izraelske kopnene operacije, pokrenute nakon deset dana zračnih i topničkih napada, je uništenje tunela kojima se islamistički palestinski pokret Hamas koristi kako bi oružje i ljudstvo ubacio na izraelski teritorij i ondje izvodio napade.

"Naredio sam da se provedu pripreme za mogućnost znatnog proširenja kopnene operacije", rekao je premijer Benjamin Netanyahu na početku vladine sjednice.

"Problem tunela ne može se riješiti samo iz zraka, naši vojnici čine to i na kopnu", istaknuo je Netanyahu, upozorivši da su tuneli trebali služiti za "masovan napad" na civile.

Hamas, koji je od 2007. na vlasti u Gazi i koji Europska unija i Izrael smatraju terorističkom organizacijom, rekao je da će "Izrael skupo platiti" tu kopnenu ofenzivu "osuđenu na neuspjeh".

To je prva kopnena ofenziva u Gazi nakon prosinca 2008./siječnja 2009. koja je završila pogibijom oko 1400 Palestinaca, ali nije zaustavila raketiranje izraelskog teritorija.

Izraelska glasila su pohvalila odluku vlade o ulasku vojske u Gazu koja je, kako je rekao Netanyahu, donesena nakon neuspjeha egipatskog prijedloga o primirju, koji je Hamas odbacio.

Kako piše Israel Hayom, vlada ima potporu javnosti, ali samo "uz tri uvjeta koja je jako teško ispuniti u vrijeme rata: da operacija bude kratka, uspješna i s malim brojem žrtava".

Izrael je odlučio smanjiti broj svog diplomatskog osoblja u Turskoj nakon snažnih protuizraelskih prosvjeda, izazvanih stanjem u Gazi, u noći na petak u Istanbulu i u Ankari, rekao je za AFP glasnogovornik izraelskog veleposlanstva.

"Nakon jučerašnjih prosvjeda, odlučeno je da se smanji broj diplomatskog osoblja u Turskoj", dodao je taj izvor.

Odlukom o evakuaciji obuhvaćene su i obitelji diplomata u službi u Turskoj, navodi isti izvor.

Broj izraelskih diplomata u Turskoj već je bio smanjen nakon afere Mavi Marmara u svibnju 2010., kad su izraelski specijalci napali istoimeni turski brod u međunarodnom humanitarnom konvoju koji je plovio prema pojasu Gaze u pokušaju slamanja izraelske blokade. Pritom je ubijeno deset turskih aktivista, zbog čega su se znatno pogoršali odnosi dviju zemalja, nekada regionalnih saveznika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 12:44