‘I OVO JE RATNA ZONA‘

Izraelci motre Hezbollah na sjeveru, no ključa i na Zapadnoj obali: ‘Prijeti državni udar!‘

U posljednjem valu izraelsko-palestinskog sukoba ubijeni su deseci Palestinaca

Neredi u Hebronu, Zapadna obala

 Hazem Bader/Afp

Dok Izrael ne prestaje ispaljivati rakete na Gazu u znak odmazde za Hamasov napad na Izrael 7. listopada, u kojem je ubijeno 1400 ljudi, na području okupirane Zapadne obale jača frustracija pomirljivom politikom palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa, piše britanski Guardian.

U utorak navečer u Ramallahu su se prosvjednici koji su tražili Abbasovu smjenu sukobili sa snagama sigurnosti koje su ispaljivale suzavac i šok-bombe.

Diljem Zapadne obale izbili su prosvjedi nakon napada na bolnicu u Gazi sa stotinama mrtvih, za što Palestinci optužuju Izrael. Osim u Ramallahu, prosvjednici su se sukobili s policijom u Nablusu, Tubasu i Jeninu.

Palestinci imaju ograničenu samoupravu na Zapadnoj obali. Na čelu Palestinske uprave skoro dva desetljeća je šef PLO-a Mahmoud Abbas (88), dok vlast nad Gazom od 2007. ima Hamas, od svrgavanja Abbasova Fataha. Dvije palestinske frakcije godinama su u sukobu.

Neki od prosvjednika u Nablusu nosili su Hamasove transparente i skandirali protiv Izraela i SAD-a, a za slobodnu Palestinu, prenosi AFP. Abbasu zamjeraju preslabu reakciju na izraelski napad na Gazu i optužuju ga za kolaboraciju s Izraelom.

U Ramallahu, sjedištu Palestinske uprave, gomila je skandirala u znak podrške Hamasu i protiv "sigurnosne koordinacije" s Izraelom. Prema snimkama na društvenim mrežama, demonstracije su mirni grad pretvorile u ratnu zonu, prenosi britanski Guardian. Prosvjednici su bacali kamenje na policijska vozila kod glavnog trga Manara.

Ramallah se prošlih godina razvio kao gospodarsko i političko središte Zapadne obale. Reporter Guardiana prenosi kako Palestinci na Zapadnoj obali zamjeraju svojim vlastima što nisu dopustile održavanje demonstracija protiv intervencije Izraela u Gazi.

image

Antony Blinken i Mahmoud Abbas

Jacquelyn Martin/Afp

Posljednjih dana su diljem Zapadne obale izbili prosvjedi, Guardian prenosi da je na prosvjedu u Jeninu ustrijeljena 12-godišnja djevojčica, a prostrijelne rane zadobila je studentica u Tubasu. "Ceste su zatvorene, sve je blokirano. Da želim napustiti Ramallah, imao bih velike šanse da budem upucan", rekao je jedan od sugovornika novinaru Guardiana. Ceste u Ramallahu ispraznio je opći štrajk proglašen diljem Zapadne obale.

"Abbas je trebao ustati i podržati naš narod u Gazi. Nije to učinio, a trebao je. Zbog toga je izgubio kredibilitet", izjavio je jedan od Palestinaca za Zapadne obale za Guardian. Nakon napada na bolnicu na Gazi Abbas je zaoštrio retoriku: to je nazvao užasnim masakrom i poručio da je Izrael prešao sve crvene linije. No, teško da će time ublažiti nezadovoljstvo. "Propustio je svoju priliku, izgubio je vjerodostojnost", kaže Abu Halid, odvjetnik u Ramallahu.

Ljudi ne traže zamjenu za predsjednika, jednostavno ne žele njega ni njegove ljude. "Ne žele podržati skupinu koja se odrekla naše zemlje. Od 1993. godine pregovaramo s Izraelcima i svakim danom gubimo", tumači odvjetnik. Ako Abbas nastavi s nedjelovanjem, prijeti državni udar, ocjenjuju Guardianovi sugovornici.

image

Neredi u Ramalli, Zapadna obala

Jaafar Ashtiyeh/Afp

U četvrtak su stigle vijesti o novih troje poginulih Palestinaca na Zapadnoj obali: izraelske snage napale su selo Budrus pokraj Ramallaha gdje su ubile jednog mladića i ranile jednu osobu. U izbjegličkom kampu kod Betlehema ubijeno je 14-godišnje dijete, a 16-godišnje dijete je podleglo ranama nakon što je ustrijeljeno u Tulkarmu. Svi su žrtve izraelskih sigurnosnih snaga, objavila je palestinska agencija WAFA. U posljednjem valu izraelsko-palestinskog sukoba ubijeni su deseci Palestinaca na Zapadnoj obali.

Nemirno je i na sjevernoj granici Izraela: lete projektili Hezbolaha, bježe civili, kako javlja Washington Post. Izrael se trudi učvrstiti granicu s Libanonom, pripremajući se za moguću drugu frontu u ratu protiv islamističkih militanata. U ponedjeljak su objavili da su rasporedili rezervne i regularne snage na sjevernu granicu dok gomilaju snage oko Gaze za očekivanu kopnenu invaziju.

image

Neredi u Ramalli, Zapadna obala

Jaafar Ashtiyeh/Afp

To znači da Izraelci jačaju tampon-zonu koja se proteže gotovo dva kilometra od libanonske granice, pa su iselili preostalo stanovništvo iz 28 naselja u tom pojasu. U ponedjeljak je izdana naredba za evakuaciju. U Shtuli, pograničnom mjestu od 300 stanovnika, raste strah da će se Hezbolah uključiti u sukobe. Novinar u Shtuli Eliyahu Galil ispričao je kako su 2019. otkrili Hezbolahov tunel na manje od 600 metara od mjesta. Gotovo sigurno postoje i drugi, smatra Galil. Ovih je dana Hezbolah ispalio protutenkovske projektile na grad, kažu Izraelci. Hezbolah, pak, tvrdi da su gađali nadzorne kamere na tom području.

image

Zapadna obala

Hazem Bader/Afp

Libanonska šijitska milicija Hezbolah objavila je da je u pograničnom području u izraelskim napadima od utorka ubijeno osam njihovih pripadnika. U libanonskom selu ubijen je stariji par, smatra se da je izraelska granata ubila snimatelja Reutersa i ozlijedila još šest novinara. Izraelska vojska tvrdi da je u sukobu s pripadnikom Hezbolaha ubijeno najmanje pet Izraelaca, od kojih tri vojnika.

Humanitarna kriza u Gazi, zbog izraelskih zračnih napada u kojima je poginulo više od 3000 ljudi, izaziva bijes u Libanonu i diljem arapskog svijeta i mogla bi potaknuti Hezbolah na eskalaciju, upozorava Washington Post. Bijes je eskalirao nakon napada na bolnicu u Gazi u ponedjeljak navečer. Svi moraju ustati i reći da projekt protjerivanja iz Gaze neće proći, poručio je u srijedu jedan od lidera Hezbolaha, Hashem Safieddine.

Ahmed Deeb, načelnik libanonskog pograničnog sela Wazzani, kaže da su izraelske granate već pale na rub njihova mjesta. Ali, većina stanovnika je siromašna i rijetki razmišljaju o odlasku.

image

Neredi u Ramalli, Zapadna obala

Jaafar Ashtiyeh/Afp
image

Zapadna obala

Hazem Bader/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:32