SILOVITI OKRŠAJI

Izraelci najavili kopnenu invaziju pa odustali, otkrili zašto su izveli masovan zračni napad

Kopnene snage granatirale su ciljeve u Gazi, no vojnici su se zadržali na izraelskoj strani
Pojas Gaze
 Mustafa Hassona

Izrael je tijekom ranih jutarnjih sati nastavio zračne i artiljerijske napade na pojas Gaze, no do najavljivane kopnene invazije Gaze ipak nije došlo. Kopnene snage Izraelskih obrambenih snaga (IDF) granatirale su odabrane ciljeve u Gazi topovima i tenkovima, no vojnici su se zadržali na izraelskoj strani.

Sinoć oko ponoći IDF je organizirao masivni zračni napad u kojem je sudjelovalo čak 160 izraelskih zrakoplova, a čiji su cilj bili Hamasovi podzemni tuneli ispod Gaze, kojima se ta skupina koristi kako bi razmještala ljudstvo i oružje za napade na Izrael. U tom je napadu ispaljeno oko 450 projektila zrak-zemlja, a izraelska vojska još procjenjuje načinjenu štetu.

Glasnogovornik IDF-a Hidai Zilberman kazao je kako je ispaljeno i 500 komada artiljerijskog streljiva, te 50 tenkovskih granata, dok s palestinske strane govore kako su granatiranja trajala dulje od jednog sata.

Danas ujutro IDF je poručio svojim građanima koji žive unutar četiri kilometra od granice s Gazom da mogu napustiti svoja skloništa - oko pet i pol sati nakon što je naložio svima da se sklone, kako ne bi bili u opasnosti od izraelskih zračnih napada i odmazde Hamasa.

Ministarstvo zdravstva u Gazi, koje je pod kontrolom Hamasa, tvrdi kako je od izbijanja sukoba u ponedjeljak do danas ubijeno 115 Palestinaca, te da ih je više od 600 ranjeno. Izrael tvrdi da su većina ubijenih bili članovi terorističkih skupina, ili žrtve Hamasovih projektila koji su prekratko letjeli i pali unutar pojasa Gaze.

IDF tvrdi kako je iz Gaze na Izrael od ponedjeljka do danas ispaljeno više od 2,000 raketa i minobacačkih granata. Samo u noći s četvrtka na petak, te danas ujutro ispaljeno je 220 projektila iz palestinske enklave, pri čemu ih je 30 palo unutar područja Gaze.

Oružani sukobi izraelskih snaga i Hamasa počeli su utjecati i na ionako delikatnu političku situaciju u Izraelu, gdje je premijer Benjamin Netanyahu bio na rubu silaska s vlasti nakon što ni u četvrtim uzastopnim izborima u dvije godine nije uspio osigurati stabilnu većinu.

Još je u srijedu čelnik oporbene stranke Yamina, Naftali Bennet, bio u pregovorima s nizom oporbenih stranaka i islamističkom strankom Ra’am kako bi osigurali većinu i svrgnuli Netanyahua, opterećenog korupcijskim aferama i povezanim sudskim procesom. No, već u četvrtak stranke su zamrznule pregovore, a Ra’am je odustao od pokušaja ulaska u vladu.

Bennet je u četvrtak popodne navodno kazao kako vlada ovisna o podršci arapske stranke ne bi mogla odgovoriti na aktualne izazove. Citirajući anonimne izvore iz Yamine, Times of Israel piše kako je Bennet obnovio pregovore s Netanyahuovom strankom Likud u svjetlu izvanrednog stanja, čime bi se premijeru mogao osigurati ostanak na vlasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:41