PONOVNO NA ULICAMA

Izraelci opet prosvjeduju protiv reforme pravosuđa, dogovora nema već pet mjeseci

Najavljena reforma političarima bi dala veći utjecaj na odabir sudaca te ograničila ovlasti Vrhovnog suda da poništava zakone

Prosvjedi u Tel Avivu

 Jack Guez/AFP

Prosvjednici u Izraelu ponovno su u subotu izašli na ulice u Tel Avivu, prosvjedujući svaki tjedan već pet mjeseci protiv reforme pravosuđa koju je predložio premijer Benjamin Netanyahu.

Najavljena reforma političarima bi dala veći utjecaj na odabir sudaca te ograničila ovlasti Vrhovnog suda da poništava zakone.

Prosvjedi su bili djelomično uspješni jer plan nije odobren tako brzo kako se Netanyahu nadao. No njegova vlada ostaje predana uvođenju reforme.

Pod pritiskom u zemlji i inozemstvu, Netanyahu je pristao na odgodu kako bi s oporbom postigao kompromis.

Prošloga tjedna fokus se prebacio na donošenje državnog proračuna, ali je vrlo osporavana reforma ponovno stupila u prvi plan.

Netanyahu i njegovi ekstremno desničarski i vjerski saveznici kažu da reforme imaju za cilj ispraviti desetljeća pretjeranog utjecaja pravosuđa i uravnotežiti grane vlasti.

Vrhunski ekonomisti i veterani nacionalne sigurnosti upozorili su na moguće negativne posljedice, rekavši da je neovisno sudstvo sustav ključan za ekonomsku snagu Izraela i obranu od međunarodne izolacije.

Demonstracije su dosegle vrhunac krajem ožujka kad je Netanyahu smijenio ministra obrane jer je pozvao na obustavu reforme. Izraelci su izašli na ulice u spontanom nacionalnom prosvjedu, a Netanyahu je kasnije poništio svoju odluku.

Mira Marcus-Kalish, sveučilišna istraživačica, rekla je da više ne prati na koliko je prosvjeda bila.

“Više ni ne brojim”, rekla je.

"Netko mora shvatiti da imamo djecu i da im moramo ostaviti pouzdanu zemlju za budućnost. Nemamo drugu opciju", dodala je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:37