NOVE NAPETOSI

Izraelci pokrenuli zračne udare u pojasu Gaze: ‘Borbeni zrakoplovi pogodili su podzemni kompleks‘

Sigurnosna situacija u Izraelu i na palestinskom području već je tjednima izuzetno napeta

Izraelci pokrenuli zračne udare u pojasu Gaze

 Mahmud Hams/Afp

Izraelska vojska je odgovorila na raketni napad iz pojasa Gaze pokrenuvši zračne udare usmjerene prema podzemnom objektu kojim se koristi Hamas, priopćile su Izraelske obrambene snage (IDF) u ponedjeljak rano ujutro.

Borbeni zrakoplovi pogodili su podzemni kompleks koji je sadržavao sirovine korištene za proizvodnju raketa, priopćio je IDF.

"IDF smatra Hamas odgovornim za sve terorističke aktivnosti koje dolaze iz Gaze i suočit će se s posljedicama narušavanja izraelske sigurnosti", stoji u priopćenju.

U subotu su palestinski militanti ispalili raketu na izraelsko granično područje. Izraelska vojska je rekla da je presrela raketu.

Sigurnosna situacija u Izraelu i na palestinskom području već je tjednima izuzetno napeta. Devet Izraelaca i jedan Ukrajinac ubijeni su u palestinskim napadima ove godine. Od početka terorističkog vala prije gotovo godinu dana, izraelska vojska provodi gotovo svakodnevne racije na Zapadnoj obali.

To je dovelo do obnavljanja sukoba u kojima je samo ove godine 45 Palestinaca ubijeno. Postoje i nova izvješća o nasilju izraelskih doseljenika nad Palestincima, izraelskim aktivistima ili vojnicima.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu i istočni Jeruzalem 1967. Danas tamo živi više od 600.000 izraelskih doseljenika. Palestinci žele taj teritorij za neovisnu državu Palestinu s istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 10:43