STUDIJA U TEL AVIVU

Izraelci pronašli vezu između Pfizera i upale srčanog mišića? Zabilježi su tek 275 slučajeva

Izraelske znanstvene vlasti nisu htjele izdati odobrenje za cijepljenje mladih od 12 do 15 godina dok ova studija ne bude završena
Ilustracija
 Thomas Lohnes/AFP

Izraelsko Ministarstvo zdravstva priopćilo je da je mali broj slučajeva miokarditisa vjerojatno povezan s cijepljenjem Pfizerovim cjepivom. Pfizer tvrdi da nije utvrđena uzročna veza miokarditisa i njegovog cjepiva, niti je zabilježeno da te bolesti ima više nego inače.

U Izraelu je zabilježeno 275 slučajeva miokarditisa, odnosno upale srčanog mišića, među više od 5 milijuna osoba cijepljenih između prosinca 2020. i svibnja 2021., priopćilo je ministarstvo. Prema studiji koju su provela tri tima stručnjaka, većina pacijenata s miokarditisom provela je u bolnici do 4 dana, a 95 posto slučajeva označeno je blagima. Studija je utvrdila da postoji vjerojatna veza između primanja druge doze Pfizerovog cjepiva i pojave miokarditisa među muškarcima starosti od 16 do 30 godina, priopćilo je izraelsko ministarstvo.

Nakon cijepljenja odraslih, izraelske znanstvene vlasti nisu htjele izdati odobrenje za cijepljenje mladih od 12 do 15 godina dok ova studija ne bude završena. Cijepljenje i te skupine počet će idućeg tjedna. Učinkovitost cjepiva nadmašuje rizik, poručio je Nachman Ash, izraelski koordinator borbe protiv pandemije. Američki stručnjaci prošlog su mjeseca preporučili nastavak istraživanja kako bi se provjerila moguća veza između miokarditisa te mRNA cjepiva, odnosno Pfizera i Moderne. Ni u SAD nije utvrđeno da je učestalost miokarditisa u populaciji povećana iznad uobičajene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:33