PRVI REZULTATI

Izraelci prvi počeli cijepiti četvrtom dozom, sada su objavili studiju o tome koliko štiti

Povećava antitijela na više razine nego treća, no "vjerojatno" ne do razine da bi pružila potpunu zaštitu od vrlo prenosive varijante omikron
 Jack Guez

Četvrta doza cjepiva protiv covida-19 koju su primile osobe iznad 60 godina u Izraelu učinila ih je tri puta otpornijima na ozbiljno razbolijevanje od tri puta cijepljenih osoba iste dobne skupine, objavilo je u nedjelju izraelsko ministarstvo zdravstva.

Ministarstvo je također reklo da je četvrta doza, ili drugi booster, učinila ljude iznad 60 godina duplo otpornijima zarazi nego one iste dobne skupine koji su primili tri doze cjepiva.

Preliminarna studija koju je prošli ponedjeljak objavio izraelski medicinski centar Sheba otkrila je podatak da četvrta doza cjepiva povećava antitijela na više razine nego treća, no "vjerojatno" ne do razine da bi pružila potpunu zaštitu od vrlo prenosive varijante omikron.

Izrael je počeo nuditi četvrtu dozu cjepiva Pfizer/BioNTech osobama iznad 60 godina ovaj mjesec dok se omikron počeo širiti zemljom.

Ministarstvo je reklo u nedjelju da je u studiji koju je provelo s nekoliko velikih izraelskih sveučilišta i centrom Sheba uspoređeno 400 tisuća osoba preko 60 godina koje su primile drugi booster sa 600 tisuća osoba iste dobne skupine koje su dobile treće cjepivo prije više od četiri mjeseca.

Kao i drugdje, u Izraelu zbog omikrona raste broj zaraženih covidom-19. Međutim, od te varijante nije zabilježen nijedan smrtni slučaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2023 07:03