NELAGODA U TEL AVIVU

Izraelci zabrinuti zbog poteza SAD-a: ‘Bojimo se da će Rusi misliti da mi naoružavamo Ukrajinu‘

U Tel Avivu su naglasili da se radi o streljivu u vlasništvu SAD-a, koji ne treba dopuštenje Izraela za preseljenje svojih zaliha iz njihove države
 Anatolii Stepanov/Afp

Sjedinjene Države premjestile su dio svojih zaliha streljiva iz Izraela u Ukrajinu i planiraju poslati još u nadolazećim danima. Radi se o zalihi američkog naoružanja koje je dugoročno pohranjeno u Izraelu, za potrebe američkih oružanih snaga.

Glasnogovornik Obrambenih snaga izraela (IDF) Richard Hecht izjavio je za CNN kako su nedavno dobili obavijest iz Washingtona da će doći do transfera. Naglasio je da se radi o streljivu u vlasništvu SAD-a, koji ne treba dopuštenje Izraela za preseljenje svojih zaliha iz njihove države.

U pozadini ove priče američki mediji javljaju da su izraelski dužnosnici bili poprilično zabrinuti zbog ove najave jer bi se moglo doimati da Izrael sudjeluje u naoružavanju Ukrajine - nešto što su do sada pokušavali izbjeći kako ne bi pogoršali svoje odnose s Rusijom.

Kako se zalihe američkog streljiva u skladištima ubrzano prazne zbog redovitih isporuka Ukrajini, Pentagon je bio prisiljen posegnuti i za svojim zalihama pohranjenim na Bliskom istoku, unatoč nelagodi Izraelaca. Još u studenom prošle godine SAD je tragao i za novim izvorima streljiva, poput Južne Koreje, kako bi ispunio ukrajinske potrebe za streljivom. Od Seula je tada naručeno oko 100.000 komada topovske tanadi za američke haubice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:43