NA PRVOJ LINIJI RATA BUDUĆNOSTI

IZRAELSKA CYBER JEDINICA ‘Svaki sat spriječimo 10.000 napada hakera'

Zasad je obuka namijenjena hakerima iz kompanija u Izraelu, no nadaju se da će usluge pružati i izvan zemlje
 Getty images

Prvo što je reporter Agence France Pressea, John Davidson, vidio kad je ušao u svemirski kontrolni centar elektrane Oron Rabin na sjevernoj izraelskoj obali bila su tri hakera s kapuljačama navučenima na lice i nagnuta nad kompjutore u kontrolnoj sobi. Uveli su ga u Cyber Gym, mjesto gdje zaposlenike kompanije specijalizirane za informatičku infrastrukturu obučavaju za cyber ratovanje. Točnije, za obranu od hakerskih napada.

Centar je, piše Davidson, u nizu malih zgrada u sjeni elektrane, a u studenome ga je otvorila Izraelska elektra (IEC) nakon što je preživjela mnogo gadnih hakerskih napada. “Vjerujemo da je Izrael najnapadanija zemlja”, rekao je direktor Cyber Gyma, Ofir Hason, AFP-u.

Najveći pritisak

“A kao najnapadanija civilna tvrtka u Izraelu imamo jedinstvene kapacitete za obučavanje kompanija diljem svijeta u obrani od sustavnog hakiranja.”

Hakerski napadi na IEC ne prestaju, prosječno ih je 10.000 na sat, tvrdi direktor Eli Glickman, pa su instruktori Cyber Gyma dobro verzirani u cyber ratovanju. Instruktori su profesionalci iz vojske i sigurnosnih službi te mladi maheri koje dovode s fakulteta, ispričao je instruktor koji se predstavio kao “Mister”. On simulira hakerske napade na kompjutore polaznika Cyber Gyma koji sjede u susjednoj zgradi. “Ovo je igralište za simuliranje pravih cyber napada”, pričao je u svojoj “sobi za napade”, raju za kompjutorske nerdove, ukrašenom muralima s prizorima iz “Ratova zvijezda” i “Pac-Mana” te nizovima kodova na ekranima koji prekrivaju zidove i uživo pokazuju hakiranje.

Njihov posao u Izraelu shvaćaju ozbiljno - na otvorenje Cyber Gyma došao je vrh izraelskih obavještajnih službi i ministar energetike Silvan Shalom. Vlada je od instruktora zatražila da polaznike drže pod najvećim mogućim pritiskom. Polaznici su uglavnom zaposlenici informatičkih kompanija ili informatičkih odjela energetskih tvrtki. Oni sjede u “sobi za obranu” i u realnom vremenu brane sustav od hakerskih napada dok instruktori prate njihov rad.

Mračan prikaz

“Svaki napad je različit”, rekao je Davidsonu polaznik identificiran kao “A”. “Nema načina da nekoga prevarite, nema scenarija, ne možete znati što će biti. Napadi stižu u realnom vremenu, napadaju nas hakeri iz susjedne zgrade i moramo pokazati sposobnosti. Ako uspiju, svjetla se gase i sistem pada, a to je simulacija samo jednog od mogućih ishoda.” Napad može završiti i oštećenjem opreme ili nestankom struje u Izraelu. Izraelski političari i generali često upozoravaju na opasnosti hakiranja. U studenome je vojska prikazala mračnu sliku budućeg rata u kojem bi zemlju simultano napali kopnena vojska i hakeri. “Moguće je da će hakeri napadati kako bi omeli svakodnevicu građana, semafore ili bankovne sustave u pokušaju da paraliziraju život”, objasnio je general pukovnik Benny Gantz na konferenciji o sigurnosti u listopadu. Dok je trajala konferencija, izraelske službe navodno su odbile hakerski napad iz Kine, kojemu je cilj bila industrijska špijunaža. Premijer Netanyahu u lipnju je optužio Iran za pojačane hakerske napade i rekao da dio napada ide preko Hezbolaha.

Bitke u cyberspaceu

Šefovi Cyber Gyma tvrde da napadi dolaze iz cijelog svijeta. Zasad obučavaju hakere u izraelskim tvrtkama, ali nadaju se da će usluge proširiti i izvan zemlje. U međuvremenu polaznici naporno rade. Na pitanje brinu li Izrael više fizički ili virtualni napadi, Shalom kaže: “Mislim da će buduće bitke biti u cyberspaceu”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:15