JOŠ JAČA ZAŠTITA

Izraelska studija: Četvrta doza cjepiva protiv covida peterostruko povećava antitijela

Ta zemlja sad je četvrtom dozom cjepiva Pfizer/BioNTecha počela cijepiti osobe starije od 60 godina

cijepljenje četvrtom dozom u Izraelu

 JACK GUEZ/AFP

Tjedan dana nakon primitka četvrte doze cjepiva protiv covida-19 antitijela se peterostruko povećavaju, rekao je izraelski premijer Naftali Bennett u utorak, pozivajući se na preliminarne nalaze izraelske studije.

"Tjedan dana nakon primitka četvrte doze s većom sigurnoću znamo da je četvrta doza sigurna", izjavio je Bennett u medicinskom centru Sheba.

Sheba u sklopu studije daje svojem osoblju drugu dopunsku dozu cjepiva u jeku porasta zaraze omikron varijantom koronavirusa.

"Druga vijest je ta da se tjedan dana nakon primitka četvrte doze cjepiva vidi peterostruko povećanje antitijela kod cijepljene osobe", rekao je Bennett novinarima.

"To najvjerojatnije znači značajan porast protiv infekcije i... hospitalizacije te (teških) simptoma", kazao je on na engleskom jeziku.

Izrael ima vodeću ulogu u proučavanju učinaka cjepiva protiv covida-19 kao zemlja koja je najbrže potpuno procijepila šire stanovništvo prije godinu dana te jedna od prvih zemalja koja je počela cijepiti ljude trećom, dopunskom dozom.

Sad su počeli cijepiti četvrtom dozom cjepiva Pfizer/BioNTecha osobe starije od 60 godina, radnike u zdravstvu te imunokompromitirane pacijente.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2022 03:31