NOVAC ZA VOJSKU

Izraelska vlada povećala proračun za 2024. za 15 milijardi dolara zbog rata

Sve u svemu, ukupna potrošnja u 2024. iznosit će 582 milijarde šekela, što je oko 70 milijardi više od početnog proračuna

Benjamin Netanyahu

 Ronen Zvulun/Afp

Izraelska vlada u ponedjeljak je usuglasila sporni državni proračun za 2024. s amandmanima koji dodaju 55 milijardi šekela (15 milijardi dolara) potrošnje nakon više od tri mjeseca rata s Hamasom, priopćili su ministarstvo financija i ured premijera.

Dok se bliži 100 dana rata Izraela s Hamasom, amandmani na proračun uključuju više novca za obranu i kompenzaciju osoba pogođenih ratom, uključujući veća izdvajanja za zdravstvo, policiju, socijalnu skrb i obrazovanje.

"Promijenili smo prioritete kako bi svaki rezervist i svaki borac i njegova obitelj znali da postoji vlada koja stoji iza njega i u potpunosti brine o njemu", rekao je nakon glasanja ministar financija Bezalel Smotrich.

Odobrenje je uslijedilo nakon više od 24 sata rasprave prilikom koje su ministri nezadovoljni razinom proračunskih rezova za neka ministarstva odgodili glasanje.

Na kraju su neki planirani rezovi u zdravstvu i unutarnjoj sigurnosti odbačeni kako bi se osiguralo usvajanje proračuna.

Sve u svemu, ukupna potrošnja u 2024. iznosit će 582 milijarde šekela, što je oko 70 milijardi više od početnog proračuna. Ministarstvo za ovu godinu predviđa proračunski deficit od 6,6 posto BDP-a.

Izrael je prošle godine odobrio dvogodišnji proračun za 2023. i 2024., ali je rat u Gazi uzdrmao državne financije.

Ministri iz Nacionalnog jedinstva, male centrističke stranke koju vodi glavni politički suparnik premijera Benjamina Netanyahua Benny Gantz glasali su protiv proračuna jer nisu usvojeni zahtjevi stranke za smanjenjem ministarstava i zamrzavanjem plaća zastupnika.

Gantzova se stranka priključila vladi nakon početka rata s Hamasom.

Gantzova stranka također je izrazila razočaranje što takozvana koalicijska sredstva nisu dodatno smanjena, a poručio je da još ima vremena da se pokaže "nacionalna odgovornost" prije nego što proračun u potpunosti odobri parlament.

Posljednjih tjedana usvajanje proračuna postalo je važno političko pitanje pogotovo zbog isplata koje je Netanyahu dogovorio prema koalicijskom sporazumu iz 2022. sa Smotrichem i čelnicima drugih religijskih stranaka.

Taj je dogovor predviđao izdvajanje 8 milijardi šekela (2,15 milijardi dolara) za ultraortodoksne i krajnje desničarske stranke 2024. godine. Prema nacrtu proračuna, za tu će svrhu biti predviđeno samo 2,5 milijardi šekala manje usprkos ratnim potrebama.

Odobrenje proračuna također će vjerojatno uznemiriti Banku Izraela, koja je apelirala na vladu da smanji veću potrošnju i poveća poreze kako bi spriječila povećanje deficita.

U proračunu će ove godine biti povećanja poreza na cigarete i duhanske proizvode te na dobit banaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 12:13