KOBNA ZABUNA

Izraelska vojska priznala: ‘Greškom smo u Gazi ubili tri taoca. Jako smo tužni...‘

Incident se dogodio u dijelu Gaza Cityja Shijaiyah, gdje se posljednjih dana vode intenzivne borbe između Izraelaca i Hamasa

Snage IDF-a

 Epn/newscom/Newscom/Profimedia/Epn/newscom/newscom/profimedia

Izraelska vojska objavila je da je u petak slučajno ubila tri izraelska taoca tijekom kopnene operacije u Pojasu Gaze, piše Washington Post.

Glasnogovornik vojske, kontraadmiral Daniel Hagari, rekao je da su izraelski vojnici pronašli taoce i pogrešno ih identificirale kao prijetnju. Dodao je da nije poznato jesu li pobjegli svojim otmičarima ili su ih ovi ostavili.

Incident se dogodio u dijelu Gaza Cityja Shijaiyah, gdje su se posljednjih dana vodile intenzivne borbe između Izraelaca i militanata Hamasa.

Vojska je kazala da su jako tužni zbog događaja i da provode istragu.

Vijest o pogibiji izraelskih talaca objavljena je nakon što je američki izaslanik rekao da SAD i Izrael raspravljaju o postupnom smanjenju intenzivnih borbenih operacija protiv Hamasa, iako se slažu da će cjelokupna akcija trajati mjesecima.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan također se sastao s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom kako bi razgovarali o budućnosti opkoljene enklave nakon rata, a što bi, kaže Sullivan, moglo uključivati i vraćanje palestinskih snaga sigurnosti koje je Hamas otjerao iz Gaze tijekom preuzimanja vlasti 2007. godine.

No bilo kakva uloga palestinskih sigurnosnih snaga u Gazi sigurno će izazvati snažno protivljenje Izraela.

Izraelski ministar obrane Yoav Gallant rekao je Sullivanu da će za uništenje Hamasa biti potrebni mjeseci, ali nije rekao odnosi li se njegova procjena na trenutnu fazu teških zračnih napada i kopnenih bitaka.

Sullivan je u petak rekao da se slaže ‘da će borba trajati mjesecima i da će se različite faze odvijati u različito vrijeme tijekom tih mjeseci, uključujući prijelaz s operacija visokog intenziteta na više ciljane operacije‘.

No i dok je trpio napade, Hamas je nastavio sa svojima. U petak je ispalio rakete iz Gaze prema središnjem Izraelu, aktivirajući sirene za uzbunu u Jeruzalemu, prvi put u nekoliko tjedana, ali u napadu nitko nije ozlijeđen. Otpornost Hamasa dovela je u pitanje može li Izrael poraziti militante bez brisanja cijelog teritorija.

Izraelci i dalje snažno podržavaju rat i smatraju ga nužnim kako se ne bi ponovio 7. listopada, kada su palestinski militanti ubili oko 1200 ljudi, uglavnom civila, i uzeli oko 240 talaca. U kopnenoj ofenzivi, koja je započela 27. listopada, ubijeno je ukupno 116 vojnika.

Glasnogovornik izraelske vlade Eylon Levy rekao je da su militanti od 7. listopada ispalili 12.500 raketa, uključujući više od 2.000 koje su zakazale i pale u Gazu.

U izraelskim zračnim i kopnenim napadima u proteklih 10 tjedana ubijeno je više od 18.700 Palestinaca, prema Ministarstvu zdravstva u Gazi. Još tisuće su nestale i strahuje se da ima mnogo mrtvih ispod ruševina.

Izraelski zračni napadi i tenkovsko granatiranje nastavili su se u petak, a teško je pogođen i grad Rafah, gdje su se sklonili palestinski civili. Najmanje jedna osoba je ubijena.

Katarska televizijska mreža Al Jazeera objavila je u petak da je u izraelskom napadu ubijen jedan od njezinih novinara u Gazi, palestinski snimatelj Samer Abu Daqqa. U napadu je također ranjen glavni dopisnik mreže u Gazi, Wael Dahdouh. Njih dvojica su izvještavali na području škole u gradu Khan Younisu na jugu Gaze kada je došlo do udara, objavila je Al Jazeera.

Osim toga, najmanje 63 novinara ubijeno je od izbijanja sukoba između Hamasa i Izraela. Među njima je 56 Palestinaca, četiri Izraelca i tri Libanonca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 18:31