‘KAKO JE TO MOGUĆE?‘

Izraelska vojska u čudu: ‘Naravno da smo očekivali napad Hamasa, ali jedna stvar nas je šokirala‘

Zračni napadi imali su za cilj značajno oštetiti Hamasove pogone za proizvodnju projektila, piše Haaretz
 Said Khatib

Izrael gomila kopnene snage uzduž granice s Gazom dok se nastavljaju najžešći sukobi u nekoliko godina. Dok svjetske sile ponavljaju pozive na smirivanje, val nasilja između Židova i arapske manjine nastavlja se širiti u nekoliko izraelskih gradova s napadima na sinagoge i arapsko-židovskim sukobima na ulicama.

Sirene su se oglasile u Tel Avivu tijekom noći, a zvuk raketa koje ruši izraelski proturaketni sustav Željezna kupola ispunio je nebo dok su tisuće Izraelaca bježale u zaklon.

Iako su izraelski vojni dužnosnici poručili da ih nisu iznenadili potezi Hamasa u najnovijoj seriji napada na Tel Aviv, Jeruzalem i druge gradove, neki su vojni stručnjaci priznali da je brzina ispaljivanja raketa ipak bila neočekivana, piše Haaretz.

image
Zračni napadi na Rafah u Gazi
Said Khatib/AFP

U nekoliko dana ispaljeno je oko 1.600 raketa, a u najvećem pojedinačnom granatiranju ispaljeno je na Aškelon 140 projektila. Oko 200 projektila ispaljeno je na gradove u središnjem dijelu Izraela.

Na sastanku iza zatvorenih vrata glavna tema bile su Hamasove rakete dalekosežnog dometa. Sve do sada vojska je vjerovala da je projektil najvećeg dometa koji posjeduje Hamas R-160, koja ima naveći domet od 160 kilometara. Projektil ispaljen na zračnu luku Ramon u blizini Eilata, više od 200 kilometara udaljen od točke ispaljivanja, iznenadio je neke stručnjake u vojsci.

Od četvrtka popodne vojska je osujetila pet pokušaja Hamasa da lansira dronove pune eksploziva na Izrael. U međuvremenu su zračne snage, prema procjenama, izvele više od 100 napada na dan prema Gazi.

image
Ispaljivanje projektila iz Izraela na Gazu
Emmanuel Dunand/AFP

Do sada su uništene četiri višekatnice u Gazi, a prema navodima vojske ubijeno je 60 operativaca Hamasa i islamskih džihadista. Uništeno je oko 160 raketnih bacača.

Zračni napadi imali su za cilj značajno oštetiti Hamasove pogone za proizvodnju projektila, piše Haaretz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:37