VLASNIK OČAJAN

Izraelske rakete razorile najpoznatiju palestinsku knjižaru: ‘40 godina mog života nestalo je u sekundi‘

Knjižara je desetljećima bilo najvažnije mjesto za ljubitelje knjiga, od islamskih vjerskih tekstova do europskih književnih klasika
Samir Mansour ispred razorene knjižare
 Emmanuel Dunand/Afp/Profimedia

Desetljećima je malena radnja u Pojasu Gaze bila ključno odredište za sve ljubitelje knjige, od proze do publicistike, od tekstova koji tumače Kuran do arapskih prijevoda europskih književnih klasika.

No, prošlog utorka vlasnik knjižare Samir al-Mansour mogao je samo u nevjerici promatrati kako njegova knjižara, u koju je uložio život, nestaje u dimu.

- Četrdeset godina mog života nestalo je u sekundi - govori dok u ruci nervozno vrti cigaretu i gleda u hrpu pepela, izgorjelog papira i rastopljenih plastičnih stolica, piše France24. Ispričao je kako je u plamenu nestalo više od 100 tisuća knjiga.

Al-Mansour je kobnog dana, oko pet ujutro, bio kod kuće i gledao televiziju gdje je saznao da izraelske zračne snage namjeravaju gađati zgradu u kojoj je njegova knjižara. Uz njega je bio zet Montasser Saleh koji je uoči samih napada stigao iz Norveške u posjet obitelji. Pojurili su tamo, no dok su se nalazili dvjestotinjak metara od knjižare, počeo je kaos. Svjedočio je tome kako izraelska raketa uništava njegov cjeloživotni rad.

Posljednji je to u nizu smrtonosnih napada koji su trajali jedanaest uzastopnih dana, a kojim se Izrael osvetio za raketiranje svojih gradova od strane Hamasa.

- Ali, ja nemam ništa s tom organizacijom! Ovo je napad na kulturu kakav se nikad prije nije dogodio - rekao je za AFP, prenosi France24.

Mansour je u knjižari počeo raditi sa samo 14 godina, osamdesetih godina prošlog stoljeća. Nastavljajući posao svog oca, radnju je preuzeo 2000., a uskoro je otvorio i izdavačku kuću.

I dok su spasitelji tragali za mrtvima i preživjelima, Mansour je očajavao nad ruševinama svoje knjižare. Ističe kako su u napadu stradali vrijedni islamski vjerski tekstovi, dječje knjige, kao i primjerci "Braće Karamazov" Fjodora Dostojevskog.

U izraelskim napadima na Gazu od 10. svibnja ubijeno je 248 Palestinaca, od čega 66 djece, a ranjeno je više od 1900 osoba, kažu podaci tamošnjeg ministarstva zdravstva. Rakete koje su ispaljene iz Palestine ubile su 12 osoba, među kojima je i jedan arapsko-izraelski tinejdžer, jedan Indijac te dvije osobe tajlandske nacionalnosti, a oko 350 osoba je ranjeno. Strane se prepiru oko kontroverze koliko je među ubijenima bilo vojnika, a koliko nevinih civila. Izraelski premijer na odlasku Benjamin Netanyahu kazao je kako je Izrael pobio "više od 200 palestinskih terorista u Gazi".

Za Mansoura, kojem je ovo treći izraelsko-palestinski rat, nevjerojatno je zašto su se napadi usmjerili na njegovu knjižaru.

Mosaab Abu Toha, palestinski pjesnik i osnivač knjižnice "Edward Said" rekao je kako je Gaza u najnovijem napadu izgubila jedan od najvažnijih kulturnih resursa.

- Mansour je bio više od knjižare, bila je to izdavačka kuća koja je objavljivala djela pisaca iz Gaze. Knjige su tiskane u Egiptu, neke su se vraćale u pojas Gaze, ali brojne su ostale tamo i cirkulirale arapskim svijetom. Bio je to način da se kroz literaturu zaobiđe okupacija Gaze - rekao je ističući kako je Mansour tiskao važna djela lokalnih autora poput Ghareeba Askalanija ili Yusri al-Ghoula.

Na više uništenih knjižara koje su također stradale u napadu, iako ne toliko, osvanuo je natpis - "Ideje ne umiru".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. lipanj 2022 01:25