NOVI NAPAD

Izraelski borbeni avioni gađali jug Libanona i ubili zapovjednika Hezbolahovih elitnih jedinica

Izraelci su zapovjednika identificirali kao Alija Ahmeda Hasina. Tvrde da je on odgovoran za planiranje i izvršenje napada na Izraelce

Arhivska fotografija

 Kawnat Haju/AFP

Izrael je u zračnom napadu na južni Libanon rano u ponedjeljak ubio terenskog zapovjednika pokreta Hezbolaha, u vrijeme dok Ujedinjeni narodi upozoravaju na to da prekogranični napadi eskaliraju te da se nasilje mora zaustaviti.

Hezbolah i izraelska vojska razmjenjuju vatru preko granice dok traje rat u Pojasu Gaze, što povećava zabrinutost od proširenja sukoba na cijelu regiju.

Izraelski borbeni zrakoplovi rano u ponedjeljak gađali su selo al-Sultanija te ubili zapovjednika Hezbolahovih elitnih jedinica Radwan te još dvoje ljudi, objavili su izraelska vojska i dva libanonska sigurnosna izvora.

Izraelska vojska zapovjednika je identificirala kao Alija Ahmeda Hasina, tvrdeći da je on odgovoran za planiranje i izvršenje napada na Izraelce. Hezbolah je objavio informacije o njegovom pogrebu, no nije naveo njegovu ulogu.

U izraelskim napadima u posljednjih šest mjeseci ubijeno je oko 270 boraca Hezbolaha, kao i 50 civila. U napadima libanonskog pokreta ubijeno je desetak izraelskih vojnika te upola manje civila.

Zbog sukoba su evakuirani deseci tisuća stanovnika s obje strane, a posebno je pogođen poljoprivredni sektor južnog Libanona.

Posebna koordinatorica Ujedinjenih naroda za Libanon, Joanna Wronecka, i zapovjednik mirovne misije te organizacije u zemlji, Aroldo Lazaro, u zajedničkom priopćenju u ponedjeljak poručili su kako se nasilje mora zaustaviti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 20:35