KAOS U GAZI

Izraelski Haaretz: ‘Naši vojnici rade što ih je volja, nema nikakvih priprema, to je sve frustrirajuće!‘

Napad je pokrenut zbog sumnje da se u konvoju udruge World Central Kitchen (WCK) nalazio i terorist

Snage IDF-a

 Epn/newscom/Newscom/Profimedia/Epn/newscom/newscom/profimedia

Sedam stranih humanitarnih radnika koji su u ponedjeljak izgubili živote u izraelskom napadu u Pojasu Gaze su poginuli jer časnici Izraelskih obrambenih snaga (IDF) na terenu "rade što hoće", rekli su u srijedu vojni izvori izraelskom dnevnom listu Haaretz.

IDF je priopćio da je do tragedije došlo zbog loše koordinacije, no izvor iz obavještajne zajednice je za ljevičarski list rekao da zapovjedništvo "točno zna koji je bio uzrok tog napada - svatko radi što hoće".

Napad je pokrenut zbog sumnje da se u konvoju udruge World Central Kitchen (WCK) nalazio i terorist, no meta nije napustila skladište s vozilima, piše Haaretz.

"Iz petnih žila se trudimo što preciznije pogoditi teroriste koristeći svaki obavještajni podatak, a na kraju jedinice na terenu odluče pokrenuti napad bez ikakve pripreme, u slučajevima koji nemaju nikakve veze sa zaštitom naših snaga. To je frustrirajuće", rekao je izvor.

Izraelska vojska priznala je u srijedu "ozbiljnu pogrešku" nakon napada u kojemu je ubijeno sedmero radnika WCK-a.

World Central Kitchen je uspio morem dovesti brod s hranom u Pojas Gaze nakon pregovora s izraelskom vojskom.

Šef izraelske vojske Herzi Halevi izjavio je da napad nije bio usmjeren "na ozlijeđivanje humanitarnih radnika" te da preliminarna istraga pokazuje da je došlo do "pogrešne identifikacije".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:14