NAPETOST NA GRANICI

Izraelski helikopteri napali položaje sirijske vojske na Golanu u odmazdi za minobacačku paljbu

SANA prenosi da su helikopteri gađali tri položaja pritom ranivši dvije osobe i izazvavši šumske požare
Golanska visoravan, arhivska fotografija
 Middle East/Alamy/Alamy/Profimedia

Izraelska vojska je u petak priopćila da su njeni helikopteri napali položaje sirijske vojske u odmazdi za minobacačku paljbu na izraelski dio Golanske visoravni.

"Pogođeno je više meta, uključujući promatračnice SAF-a (sirijske vojske) i sustave za prikupljanje obavještajnih podataka u bazama SAF-a", priopćila je izraelska vojska.

Sirijska državna novinska agencija SANA prenijela je izjavu vojnog izvora da su izraelski helikopteri gađali tri položaja na jugu Sirije protutenkovskim projektilima, ranivši dvije osobe i izazvavši šumske požare.

Napad se dogodio nekoliko sati nakon što je izraelska vojska objavila da se sa sirijskog dijela Golana čulo ispaljivanje minobacačkih granata. Nema izvješća o žrtvama ali su oštećeni jedna zgrada i vozilo izraelske vojske, rekao je Izrael.

Napetost na izraelsko-sirijskoj granici ovoga su tjedna porasle nakon što je u ponedjeljak u, kako se smatra, izraelskom napadu na periferiju Damaska ubijen jedan borac libanskog Hezbolaha, šijitske organizacije koju podržava Iran.

Izraelska vojska je rekla da je od tada pojačala svoje snage na sjeveru gdje Izrael graniči s Libanonom i Sirijom.

Čelnik Hezbolaha Sayyed Hassan Nasrallah je, nakon što su u kolovozu prošle godine u Damasku ubijena dva pripadnika Hezbolaha, obećao vojno odgovoriti ako će Izrael ubiti još nekog od njegovih boraca u Siriji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:55