StoryEditor
ODLUKA O NOVOM VODSTVU

Izraelski parlament nominirao Netanyahua da sastavi novu vladu

Benjamin Netanyahu
 AFP

Izraelski parlament u četvrtak je nominirao dosadašnjeg premijera Benjamina Netanyahua da sastavi novu koalicijsku vladu, što će biti njegov peti mandat nakon više od godinu dana političke pat pozicije.

 

Netanyahuovu kandidaturu podržalo je 72 od ukupno 120 zastupnika Knesseta nakon što je parlament usvojio prijedlog zakona kojim je prihvaćen dogovor o podjeli vlasti između njegove desničarske stranke Likud i stranke njegova centrističkog suparnika Bennyja Gantza, Plavo i bijelo, navodi se u zajedničkom priopćenju dviju stranaka.

 

Netanyahuova nominacija proslijeđena je predsjedniku Reuvenu Rivlinu.

 

Netanyahu i Gantz, koji su odmjerili snage na čak tri izbora od travnja 2019. koji nisu dali sigurnog pobjednika, planiraju svečano preuzeti vlast u srijedu.

 

Po njihovu dogovoru, Netanyahu će biti premijer 18 mjeseci nakon čega će dužnost preuzeti Gantz.

 

Gantz se dugo protivio biti partner Netanyahuu, koji je optužen za korupciju.

 

Prošli mjesec se, međutim, predomislio, smatrajući da je formiranje vlade nacionalnog jedinstva neophodno kako bi se zemlja brzo uhvatila u koštac s gospodarskom štetom od pandemije koronavirusa.

 

Njihova koalicija dobila je zeleno svjetlo i Vrhovnog suda koji je u srijedu odbacio tužbe oporbe i aktivista i presudio da Netanyahu može osnovati novu vladu iako je optužen za podmićivanje, prijevaru i kršenje povjerenja.

 

Netanyahu (70) odbacuje sve optužbe pred suđenje koje bi trebalo početi 24. svibnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2020 05:42