POLITIČKA NESIGURNOST

Izraelski premijer Naftali Bennett neće se kandidirati na izborima, Netanyahu se nada šestom mandatu

Bennett je prošlog tjedna raspustio parlament nakon što je njegovu koaliciju napustio niz zastupnika

Naftali Bennett

 Ahmad Gharabli/Afp

Izraelski premijer Naftali Bennett je u srijedu najavio da se neće kandidirati na nadolazećim, petim izborima u manje od četiri godine, čime se Izrael našao u još dubljoj političkoj nesigurnosti dok se suočava s rastom životnih troškova i mogućom obnovom nuklearnog sporazuma s Iranom.

Bennett je rekao da će zadržati svoju poziciju kao rotacijski premijer nakon što njegov koalicijski partner Yair Lapid preuzme vodstvo nad tehničkom vladom.

"Iza sebe ostavljam uspješnu, snažnu i sigurnu zemlju. Ove smo godine dokazali da ljudi veoma različitih mišljenja mogu surađivati", rekao je Bennett novinarima, referirajući se na svoju ideološki šaroliku koaliciju.

Bennett je prošlog tjedna raspustio parlament nakon što je njegovu koaliciju napustio niz zastupnika, zbog čega više nije održiva. Konačno glasovanje o raspuštanju Knesseta je odgođeno za četvrtak zbog velikog broja uloženih amandmana, objavio je izraelski javni radio Kan.

Kada Knesset konačno odobri izvanredne izbore, ministar vanjskih poslova Yair Lapid će postati premijer u tehničkoj vladi s ograničenim ovlastima.

Dok se zastupnici dogovaraju oko točno datuma izbora, 25. listopada ili 1. studenog, kampanjom već dominira mogući povratak bivšeg premijera Benjamina Netanyahua.

Netanyahu, vođa oporbe, bio je oduševljen padom vlade koju je nazvao najgorom u povijesti Izraela. Nada se da će osvojiti svoj šesti mandat unatoč činjenici da mu se trenutno sudi zbog optužbi za korupciju koje poriče.

Istraživanja javnog mnijenja su pokazala da njegova desničarska stranka Likud uživa najveću podršku, no unatoč potpori religijskih i nacionalističkih stranaka, ne može osvojiti većinu mandata potrebnih za formiranje vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:56