KONTROVERZNI AMANDMAN

Izraelski sud odgodio primjenu zakona koji otežava opoziv premijera

Prema tom zakonu, premijera se može smijeniti samo na temelju mentalnog ili fizičkog zdravlja

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu

 Abir Sultan/Afp

Zakonski amandman koji otežava opoziv premijera neće stupiti na snagu sve do izbora novog parlamenta, presudio je u srijedu izraelski Vrhovni sud.

Vrhovni sud je zaključio da je zakon bio jasno skrojen za određenu osobu i da je parlament, kada ga je potvrdio, zloupotrebio svoje ovlasti.

Izraelski parlament Knesset u ožujku je odlučio da će ubuduće za opoziv premijera biti potrebna tročetvrtinska većina, što se smatralo vrlo kontroverznim jer se činilo da je amandman namijenjen specifično za premijera Benjamina Netanyahua.

Njega se optužuje da se htio zaštititi od opoziva. Mjesecima je trajalo suđenje za korupciju 74-godišnjem premijeru, a oporba je novi zakon bila osudila kao "nedoličan i pokvaren".

Prema tom zakonu, premijera se može smijeniti samo na temelju mentalnog ili fizičkog zdravlja, kako bi se spriječio utjecaj Vrhovnog suda ili Ureda glavnog državnog odvjetnika.

Najnovija odluka uslijedila je nakon što je Vrhovni sud u ponedjeljak poništio ključni element kontroverzne sudske reforme u Izraelu.

Zakon usvojen u srpnju bio je dio šire reforme pravosuđa koju su predložili Netanyahu i njegova koalicija vjerskih i nacionalističkih partnera, što je izazvalo duboku podjelu u Izraelu i zabrinutost zbog demokratskih načela zemlje među zapadnim saveznicima.

Zakonom je bio uklonjen jedan, ali ne i svi alati koje Vrhovni sud ima za poništavanje odluka vlade i ministara.

U odluci Vrhovnog suda u ponedjeljak stoji da je sporni zakon lišio sud mogućnosti da poduzme mjere protiv "neprikladnih" odluka vlade, premijera ili pojedinih ministara.

Osam od 15 sudaca glasalo je za poništenja zakona, stoji u priopćenju suda. Vrhovni sud je u sažetku svoje odluke rekao da je većina sudaca odlučila poništiti zakon jer bi ozbiljno naštetio izraelskoj demokraciji.

Netanyahuova stranka Likud kritizirala je trenutak ove odluke, rekavši kako je "vrijedno žaljenja da je Vrhovni sud odlučio objaviti svoju presudu... dok se vojnici s desnice i ljevice bore i riskiraju svoje živote u ratu".

"Odluka suda je u suprotnosti sa željom naroda za jedinstvom, posebice u vrijeme rata", dodala je stranka.

Oporbeni zastupnici pohvalili su odluku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 11:36