NIJE BIRAO RIJEČI

IZRAELSKOM MINISTRU DOJADIO JOHN KERRY 'Dajte mu Nobela, možda nas sve napokon ostavi na miru'

Ministar obrane Izraela Moše Jalon nije birao riječi za američkog državnog tajnika
 AFP

TEL AVIV - Dok američki predsjednik Barack Obama svoj drugi mandat u Bijeloj kući na domaćem terenu pokušava spasiti inzistiranjem na provedbi reforme zdravstvenog sustava, na međunarodnom polju trag pokušava ostaviti preko svog šefa diplomacije, državnog tajnika Johna Kerryja.

On već mjesecima neprekidno obilazi razne dijelove svijeta, ali najčešće je na Bliskom istoku, gdje pokušava posredovati u mirovnim pregovorima između Izraelaca i Palestinaca. Iako često pokušava javnost uvjeriti da malih koraka prema naprijed ima, izjava koju je u utorak dao izraelski ministar obrane Moše Jalon daje za naznačiti da Kerry u regiji i nije najomiljenija ličnost.

'Državni tajnik John Kerry došao je ovdje s neobjašnjivom opsesijom i mesijanskim osjećajem. Neće me on učiti ni o čemu po pitanju spora s Palestincima', citirao je Jalona jedan izraelski dnevni list, koji je sve navodno izrekao u privatnim razgovorima s raznim američkim i izraelskim dužnosnicima.

'Jedino što bi nas moglo spasiti je da John Kerry dobije Nobelovu nagradu i ostavi nas na miru', rekao je navodno još Jalon i napomenuo da je američki državni tajnik uludo trošio papir za sastavljanje sigurnosnog plana kojeg je nedavno iznio, prenosi Telegraph .

Bijela je kuća kasnije u utorak osudila Jalonove riječi. Glasnogovornik Jay Carney kazao je da dovođenje u pitanje Kerryjevih motiva i iskrivljavanje njegovih prijedloga nije nešto što bi Amerika očekivala od ministra obrane jednog bliskog saveznika.

Da je možda pretjerao, u konačnici je shvatio i sam ministar. Kasno u utorak službeno se ispričao Kerryju zbog riječi koje je upotrijebio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 15:00