RAKETIRALI MU AUTO

Izraleski avioni kirurški preciznim udarom ubili zapovjednika Hamasa. Iz Gaze najavljuju: 'Osvetit ćemo se!'

Palestinian mourners carry the body of Hamas militant Mohammed Al Qanoah during his funeral in Gaza City, Tuesday, Nov. 13, 2012. A Palestinian health official said Al Qanoah has died of wounds sustained in an Israeli airstrike on Saturday, Nov. 10, 2012. His death brings to seven the number of Gazans killed in Israeli airstrikes since Saturday. (AP Photo/Hatem Moussa)
 AP

GAZA - Šestero Palestinaca, uključujući i zapovjednika vojnog krila Hamasa Ahmeda Džabarija, ubijeno je u srijedu u više od 20 izraelskih zračnih napada na Pojas Gaze, objavile su Hamasove vlasti u tom području i najavile odmazdu, javljaju agencije.

Džabari i njegov tjelesni čuvar ubijeni su u automobilu koji je pogodila raketa ispaljena sa izraelskog zrakoplova. Još je dvoje Palestinaca ubijeno u sličnom napadu u gradu Gazi i dvoje u Beit Lahiyji, na sjeveru Pojasa Gaze, objavile su palestinske zdravstvene službe, prenosi AFP.

"Izrael je izveo više od 20 zračnih napada na ciljeve pod kontrolom policije i snaga sigurnosti Hamasa u Pojasu Gaze. Dosad je šest ljudi ubijeno, a 25 ranjeno", kazao je glasnogovornik Hamasova ministarstva unutarnjih poslova.

Izraelska je vojska objavila da je u operaciji "Stup obrane" ciljala mjesta s kojih Hamas lansira svoje rakete na izraelski teritorij. Tvrdi da je u tim napadima nanijet težak udarac Hamasovoj raketnoj infrastrukturi, lansirnim mjestima i skladištima naoružanja.

Operacija je počela kirurškim napadom na zapovjednika Hamasa, islamističkog pokreta koji kontrolira Pojas Gaze i upravlja nizom manjih militantnih skupina na tom području, piše Reuters. Nekoliko minuta nakon njegove smrti, započeli su izraelski zračni udari.

Hamas je putem radija najavio da će se za napade osvetiti. Osvetu su najavile i neke manje skupine, uključujući i Islamski džihad.

Reuters podsjeća da je izraelska kopnena invazija na Gazu 2008. godine počela tjedan dana nakon sličnih zračnih udara, kojima su, baš kao i u ovom slučaju, prethodili valovi Hamasovih raketnih napada na Izrael.

Izrael nije isključio mogućnost kopnene akcije, bude li potrebno, a u područjima na jugu zemlje, koja su na dometu Hamasovih raketa, podignuta je pripravnost.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas, čelnik Fataha, zatražio je hitan sastanak Arapske lige povodom ove eskalacije nasilja, a glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozvao je obje strane na suzdržanost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 09:27