VESLOKLJUNKA

IZUMRLA JE JEDNA OD NAJVEĆIH SLATKOVODNIH RIBA NA SVIJETU 'Kineska sabljarka' mogla je narasti čak do 7 metara, a nitko je nije vidio već 17 godina

kineska veslokljunka
 Alneth / Wikimedia / Creative Commons

Znanstvenici su potvrdili informaciju o tomu da je izumrla jedna od najvećih svjetskih slatkovodnih riba, kineska veslokljunka (Psephurus gladius), a strahuju od izumiranja još nekih ugroženih vrsta koje žive u rijeci Yangtze.

Nekadašnja stanovnica Yangtzea mogla je dosegnuti duljinu od sedam metara i težinu oko 250 kg, a posljednji je put uočena 2003. godine, piše Independent.

Vjeruje se da je izumrla između 2005. i 2010. godine. Ova vrsta ribe bila je jedan od dva postojeća člana loze koja seže unatrag 75 milijuna godina.

U Kini je mnogi zbog duge 'njuške' nazivaju i kineskom sabljarkom.

Yangtze je najdulja rijeka u Aziji i treća najdulja na svijetu, no zbog raznih negativnih okolnosti, poput brana, pretjeranog izlova, ali i luka i zagađenja, veslokljunka je već treća vrsta koja je izumrla u toj rijeci u posljednjih nekoliko godina.

Po riječima kineskih, čeških i britanskih znanstvenika koji su o kineskoj veslokljunki objavili članak u časopisu Science of the Total Environment, nestanak ove vrste gotovo je isključivo uzrokovan ljudskim aktivnostima, odnosno gradnjom brana i pretjeranim izlovom.

Znanstvenici vjeruju da je veslokljunki presudila izgradnja brane Gezhoube, izgrađene na Yangtzeu 1981. te da ju je 'dotuklo' otvaranje brane "Tri klanca" godine 2003.

Međunarodni savez za očuvanje prirode i prirodnih bogatstava (IUCN) je kinesku veslokljunku proglasio "kritično ugroženom" 1996. godine, a vrsta se "funkcionalno izumrlom" smatra još od 1993., otkad više nije bilo dovoljno rasplodnih parova za preživljavanje.

Nestanak ove slatkovodne ribe još je jedan udarac ekosustavu rijeke dugačke 6300 kilometara u kojoj živi više od 4000 vodenih vrsta.

Kineske veslokljunke bile su migratorne ribe, što znači da plivaju uzvodno da bi se mrijestile. Izgradnjom brana veslokljunka je odsječena od svojih uzvodnih mrijestilišta.

Službeni Peking najavio je desetogodišnju zabranu komercijalnog ribolova na Yangtzeu, što je prva takva zabrana. Donesena je ovaj mjesec, a na snagu stupa početkom iduće godine. Vlada se nada da će zabrana omogućiti oporavak bioraznolikosti rijeke.

"Zabrana ribolova ključna je za učinkovito suzbijanje slabljenja riječnog ekosustava i daljnjeg pada bioraznolikosti u Yangtzeu", smatraju u kineskom ministarstvu poljoprivrede.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 05:48