NEVJEŠTO RENOVIRANA

Izvana raskoš, a unutra... Građevinci opisali horor koji ih je dočekao u ‘Putinovoj palači‘ od milijardu dolara

Gipsane su ploče tijekom renovacija stavljane na postojeće zidove, a kako je palača blizu mora, vlaga se uvukla u te sitne prolaze
Navodna palača ruskog predsjednika Vladimira Putina na obali Crnog Mora
 Handout/Alexey Navalny Youtube Channel/AFP

Sjećam se kad je u Hrvatskoj počelo emitiranje američke sapunice Dinastija. U uvodnoj špici kamera je obilazila palaču Blakea Carringtona, raskošnu, ali je oko iskusnog građevinara, mog tate, zamijetilo na crjepovima fleku. “Ha, ondje im curi voda!”, rekao je moj tata. I tako uništio sav trud američke televizijske mreže da nas uvjeri u raskoš. Strop im je flekav. Sličnu je priču otkrio BBC o palači koja se nalazi na obali Crnog mora, vrijedna 1,3 milijarde dolara, navodno u vlasništvu ruskog predsjednika Vladimira Putina.

“Problemi su počeli izbijati na vidjelo kad je dio gipsane ploče zamalo pao na čistačicu na donjem katu kod bazena”, ispričao je za rusku redakciju britanske medijske kuće Igor (ime je lažno), jedan od ljudi koji su radili na palači. Od 2017. godine. Prema nalazima BBC-a, palača se gradi od 2005. godine.

Kompleks je potaknuo jedne od najvećih prosvjeda u modernoj ruskoj povijesti nakon što se disident Aleksej Navaljni iz Njemačke vratio kući. Odmah je pritvoren, ali se zatim na YouTubeu pojavio film o krezovski raskošnoj palači koji je vidjelo više od 110 milijuna ljudi. Prema lokalnim istraživanjima centra Levada, film je pogledalo 26 posto Ruskinja i Rusa, a 17 posto onih koji su ga pogledali ili znaju za film zbog njega su promijenili svoje mišljenje o Putinu. Koji i dalje ima podršku nešto više od 60 posto svih u Rusiji, ali to je povijesno niska razina podrške u proteklih 15 godina. Koliko je situacija s pričom o vili ozbiljna potvrđuje odluka Putina da javno reagira i kaže kako on niti itko od njegove obitelji nije vlasnik tog raskošnog zdanja. Dok u Rusiji sustavno opada kupovna moć stanovništva, od 2014. godine, ilegalne aneksije Krima i susljednih sankcija, negdje oko 15 posto. Što je jedan od temeljnih razloga izuzetno velikog odaziva na prosvjede zbog uhićenja Navaljnog, što je bio samo povod.

Kremlj se dao u vrlo ozbiljnu operaciju kontrole štete pa je oligarh i Putinov bliski prijatelj, judo partner, Arkadij Rotenberg izašao u javnost i potvrdio da je vlasnik viletine. Malo tko mu vjeruje. Iako je sigurno da je on sudjelovao u izgradnji kao financijer čime je otplaćivao dugovanja za unosne poslove koje dobiva od države. Kao što je bila gradnja mosta prema Krimu gdje su cijene odletjele u nebo.

Kremlj je zatim iznio i kako nije riječ o palači, nego o zgradi koja se preuređuje. Što, u konačnici, stoji i u dokumentarcu koji je objavio Navaljni. Naime, ona gipsana ploča je otpala zbog plijesni.

Neimenovani radnik je BBC-u rekao da je na gradilište došao u jesen 2011. godine te da je mislio da se grade egipatske piramide. “Ondje je radilo oko 1500 ljudi, Rusi, Uzbekistanci, tu su bili i vojnici. I stalni pritisak da se posao što prije završi”, rekao je. Drugi je radnik rekao kako je cijeli kompleks bio kamufliran kako se ne bi mogao vidjeti s morske obale. Igor je rekao da je vrt uređivao Japanac, a fascinirao ga je bazen na razini poda: “Naprosto ga ne vidite”, rekao je.

No, cijelo su vrijeme gradnju pratili problemi i stalno se nešto moralo rekonstruirati. Problem je, kaže Stanislav, što su na postojeće zidove stavljali gipsane ploče. Palača je blizu mora i vlaga se uvukla u te sitne prolaze koji su ostali između ploča i zida, a nije bilo dovoljno ventilacije. I ondje je zadovoljno cvala plijesan koja se toliko proširila da je inficirala cijelu zgradu. I 2018. godine počinje najveća, opsežna obnova tijekom koje se ruši sve. Neimenovani izvor iz Kremlja to je potvrdio: “Zgrada je bila dovršena i korištena nekoliko godina, a onda su se pojavile gljivice i karakterističan vonj”. Igor priča kako su nakon toga rušili sve, brojne su sobe imale zidove obložene skupim drvetom, sve je to uništeno kao i većina namještaja. Dizali su se i podovi.

Stručnjaci upoznati sa situacijom smatraju da je potrebno barem dvaput provesti operaciju uništavanja gljivica po cijeloj zgradi. A tek onda nastaviti s obnovom.

I tako su male zelene gljivice lišile moćnog Putina uživanja u carskoj palači u neposrednoj blizini Crnog mora. Nisu Rimljani bez razloga, kad je vojskovođa slavio trijumf, na dvopreg iza njega stavili roba (sic!) koji mu je držao lovorov vijenac iznad glave i u uho neprestano ponavljao: “Sjeti se da si smrtan”, “Memento mori”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 08:24