TEŠKA SITACIJA

IZVANREDNI IZBORI NA KOSOVU Čelnici vodećih stranaka raspustiti parlament

 AFP

Kosovska predsjednica Atifete Jahjaga priopćila je u četvrtak da će izvanredni parlamentarni izbori na Kosovu biti održani 8. lipnja, izvijestila je Radiotelevizija Srbije (RTS).

"Od ovog trenutka pozivam politički spektar na pristojnu i fer izbornu kampanju i proces", rekla je Jahjaga na tiskovnoj konferenciji u Prištini poslije konzultacija o izbornom procesu s predstavnicima parlamentarnih stranaka.

Odluka o izvanrednim izborima uslijedila je nakon što su čelnici vodećih parlamentarnih stranaka u utorak odlučili raspustiti parlament i održati prijevremene izbore jer su srpski zastupnici izostankom sa sjednice spriječili glasovanje o stvaranju kosovske vojske.

Predstavnici vodećih albanskih stranaka na Kosovu suglasili su se da je 8. lipnja prihvatljiv datum za prijevremene izbore, dok srpski politički predstavnici i nekoliko oporbenih i parlamentarnih stranaka kosovskih Albanca prigovaraju odluci tvrdeći da je rok za pripremu i organiziranje kampanje isuviše kratak.

Prema izvješću RTS-a, čelnik liste "Srpska" Vladeta Kostić rekao je da će tek odlučiti o sudjelovanju na izvanrednim izborima i da je je 30 dana kratak rok za pripremu.

"Međutim, datum je već određen i mi stoga apeliramo da Europska unija i međunarodna zajednica organiziraju pojačani monitoring izbora", rekao je Kostić.

Predsjednik parlamentarne Samostalne liberalne stranke (SLS) Slobodan Petrović najavio je mogućnost da SLS na prijevremenim izborima "u interesu srpske zajednice na Kosovu" nastupi u koaliciji s Građanskom inicijativom "Srpska".

Raspisivanje izvanrednih izbora bilo je izvjesno i tijekom posjeta Kosovu europskog povjerenika za proširenje Štefana Fuelea početkom tjedna, kada je on poručio kako je "od presudne važnosti za europsku budućnost Kosova da predstojeći izbori budu provedeni u skladu s međunarodnim standardima" te naglasio kako se "od buduće kosovske vlade očekuje poštivanje međunarodnih obveza i angažman u dijalogu s Beogradom".

Predsjednica Središnjeg izbornog povjerenstva (CIK) Valdete Daka najavila je da će CIK "učiniti sve da organizira fer i poštene izbore".

Skupština Kosova ima ukupno 120 zastupnika, Srbi imaju 10 zajamčenih mjesta, a još toliko predstavnici ostalih nealbanskih zajednica.

Čelnici vodećih kosovskih stranaka su 6. svibnja odlučili raspustiti parlament nakon što srpski zastupnici nisu došli na sjednicu, spriječivši tako glasovanje o stvaranju vojske Kosova s obzirom na to da kosovski ustav određuje da moraju glasovati dvije trećine svih zastupnika, kao i dvije trećine manjinskih.

Ni vodeće zapadne zamlje, koje su 2008. godine priznale neovisnost Kosova, nisu htjele poduprijeti osnivanje vojske zbog straha da bi to poslalo pogrešnu poruku i Srbiji i etničkim Srbima kojih je na Kosovu oko stotinu tisuća, izvijestila je ranije agencija Reuters.

Kosovo već ima začetak vojske, lako naoružane Kosovske sigurnosne snage od 2500 ljudi. Nova bi vojska morala surađivati s NATO-ovim snagama (KFOR) od pet tisuća vojnika, koji su već na Kosovu.

Srpska zajednica i Beograd se kategorički protive osnivanju vojske Kosova

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 21:34