POČINJE KAMPANJA

Izvanredni parlamentarni izbori u Srbiji 3. travnja, raspisivanje istih početkom ožujka

Vučićeva vladajuća koalicija prvi put od dolaska na vlast 2012. mogla imati problema obraniti sadašnju uvjerljivu većinu u parlamentu

Aleksandar Vučić

 Milos Miskov/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Srbija je od utorka službeno u predizbornoj kampanji nakon što je predsjednik Republike Aleksandar Vučić u utorak navečer potpisao ukaz o raspuštanju Skupštine i raspisao izvanredne parlamentarne izbore za 3. travnja, a raspisivanje predsjedničkih izbora očekuje se početkom ožujka.

Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić prethodno je za isti dan raspisao lokalne izbore za Skupštinu Grada Beograda te još 12 lokalnih uprava.

Do konstituiranja novog saziva parlament je u tehničkom mandatu, u okviru kojega će Dačić, sukladno zakonskom roku o isteku petogodišnjeg mandata aktualnom šefu države, za 3. travnja raspisati i predsjedničke izbore.

Vučić je izabran za predsjednika na izborima 2. travnja 2017. na kojima je osvojio 55,06 posto glasova, pobijedivši neovisnog kandidata i tadašnjeg pučkog pravobranitelja Sašu Jankovića (16,35%).

Vučić i njegova Srpska napredna stranka na vlasti su od 2012. godine, kad je na predsjedničkim izborima pobijedio tadašnji vođa naprednjaka Tomislav Nikolić, a Vučić je jedno vrijeme bio vicepremijer, a potom predsjednik vlade.

Prethodni parlamenarni izbori održani su lipnju 2020. godine u jeku pandemije covida-19 uz bojkot oporbe koji je omogućio uvjerljivu pobjedu koalicije predvođene naprednjacima i njihovu apsolutnu većinu u parlamentu.

Odmah nakon tih izbora Vučić je objavio da će mandat vladi i parlamentu biti godinu i pol dana, što se i obistinilo današnjim raspisivanjem izbora.

Za razliku od 2020. kad je bojkotirala izbore zbog nepovoljnih izbornih uvjeta, oporba je u izravnim pregovorima s vlastima i u pregovorima u kojima su posredovali europarlamentarci, postigla nešto bolje izborne uvjete i izaći će na izbore.

Predizborno ozračje ukazuje na to da bi vladajuća koalicija srbijanskog predsjednika prvi put od dolaska na vlast 2012. mogla imati problema obraniti sadašnju uvjerljivu većinu u parlamentu.

Predizborno ozračje u zemlji karakteriziraju podijeljeno društvo, kontrola javnih medija u kojima dominiraju državni dužnosnici i vladajuća koalicija, osjetna inflacija i brojna poskupljenja u okolnostima globalne energetske krize.

Aktualna vlast očekuje izbore ističući argumente o ekonomskom napretku, pomoći države gospodarstvu i građanima u vrijeme pandemije od oko 8,5 milijardi eura, gradnji infrastrukture - autocesta i pruga, te otvaranju brojnih tvornica, uz velika strana ulaganja.

Oporba, pak, ulazi u kampanju na valu snažne potpore tijekom nedavnih ekoloških protuvladinih prosvjeda. Uvjerena je da će vladajući naprednjaci izgubiti znatan dio birača zbog brojnih afera, netransparentnih državnih projekata, bahatosti u kontroliranim medijima i "dužnosničke kampanje" u kojoj se stranački privatiziraju državni interesi.

Ispitivanja javnog mišljenja potkraj prošle godine i koncem siječnja i dalje pokazuju visoki rejting Vučića i njegove Srpske napredne stranke, ali su unutar oporbenog korpusa sve glasniji optimizam i samouvjerenost da se u travnju može okončati Vučićeva desetogodišnja dominacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 01:00