TROJNI OBRAMBENI SAVEZ

Izvanredni sastanak: Ministri EU-a razgovarat će u New Yorku o AUKUS-u i njegovim posljedicama

Josep Borrell, visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku
 Francois Walschaerts/AFP

Ministri vanjskih poslova država članica EU-a održat će izvanredni sastanak u ponedjeljak navečer u New Yorku, na marginama Opće skupštine UN-a, kako bi razgovarali o implikacijama stvaranja trojnog obrambenog saveza između SAD-a, Velike Britanije i Australije.

“Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrel predsjedavat će sastankom u New Yorku, koji će biti prva prigoda za razgovor o posljedicama toga sporazuma za EU i njezine države članice”, izjavio je glasnogovornik Komisije Peter Stano.

Sjedinjene Države, Velika Britanija i Australija su prošli tjedan objavile da su sklopile novi obrambeni savez, AUKUS, nakon čega je Australija otkazala ugovor vrijedan 50 milijardi eura s Francuskom o nabavi podmornica. Istodobno, Canberra je objavila da je zaključila novi ugovor sa SAD-om i Velikom Britanijom o nabavi podmornica na nuklearni pogon, umjesto francuskih koje su trebale biti na konvencionalni pogon.

Ta odluka Australije dovodi u pitanje nastavak pregovora s Europskom unijom o trgovinskom sporazumu.

Francuski ministar europskih poslova Clement Beaune je rekao da je Francuska izgubila povjerenje u Australiju te da je nastavak pregovora o trgovinskom sporazumu s tom zemljom “nezamisliv”.

“Držati se zadane riječi jest preduvjet za povjerenje među demokracijama i saveznicima. Nezamisliv je nastavak pregovora kao da se ništa nije dogodilo sa zemljom u koju više nemamo povjerenja”, izjavio je u nedjelju Beaune.

Zadnja runda pregovora između EU-a i Australije održana je u lipnju, a sljedeća je bila predviđena u listopadu.

"Sada analiziramo kakve posljedice sklapanje saveza AUKUS može imati na nastavak pregovora s Australijom”, rekao je glasnogovornik Komisije Eric Mamer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. prosinac 2022 03:42