INVAZIJA NA GAMBIJU

IZVANREDNO STANJE U POPULARNOJ TURISTIČKOJ DESTINACIJI Tisuće Europljana u panici bježi kućama dok se na granicama gomilaju vojne snage četiri države

 CC

Gambijski predsjednik Yahya Jammeh proglasio je izvanredno stanje zbog "stranog uplitanja" u izborni proces u utorak, dva dana prije predviđene predaje vlasti Adamu Barrowu, pobjedniku izbora održanih u prosincu.

Jammeh (51), koji je čvrstom rukom vladao Gambijom 22 godine, odbio je prihvatiti rezultate izbora provedenih 1. prosinca na kojima je pobijedio Barrow, mogul nekretnina relativno nepoznat prije izbora, piše agencija dpa.

Strahujući od nasilja Barrow, koji treba prisegnuti u četvrtak, izbjegao je u subotu u Senegal koji ga je primio na zahtjev Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOWAS).

Također, ECOWAS je obećao poslati vojsku kako bi osigurao miran prijenos vlasti u Gambiji.

Ta je zemlja u dubokoj krizi od 9. prosinca kada je Jammeh rekao da neće priznati izborne rezultate iako je tjedan dana prije čestitao Barrowu na izbornoj pobjedi, podsjeća agencija AFP.

Jammeh kaže da želi ostati na dužnosti sve dok sud ne presudi o tužbama za izborne nepravilnosti. U ponedjeljak je Vrhovni sud Gambije po drugi put odgodio vijećanje o Jammehovoj žalbi.

Zapadnoafričke države tražile su odobrenje UN-a za vojnu intervenciju, koju će predvoditi Senegal. Senegalska vojska dala je Jammehu rok do srijede u ponoć po lokalnom vremenu da siđe s vlasti.

Najmanje 26.000 Gambijaca pobjeglo je u Senegal ovaj tjedan, u strahu od mogućeg sukoba. Tisuće britanskih i nizozemskih turista ubrzano se evakuiraju iz te popularne turističke destinacije.

Nigerija je najavila kako će sudjelovati u združenoj vojnoj akciji s 200 vojnika, te sa svojim zrakoplovima, koji su već poslani u Senegal. Nigerijska mornarica spremna je na intervenciju, a slanje pješačkih postrojbi najavila je i Gana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:05