OPAKI VIRUS

IZVANREDNO STANJE Zbog dramatične epidemije ebole ugrožen opstanak zemlje

Members of Doctors Without Borders (MSF) wearing protective gear walk outside the isolation ward of the Donka Hospital, on July 23, 2014 in Conakry. A Liberian man has been hospitalised in Lagos with Ebola-like symptoms, but it is not yet clear if he is infected with the killer virus, Nigerian officials said on July 24. Ebola first emerged in 1976 in what is now the Democratic Republic of Congo, and is named after a river in that country. AFP PHOTO / CELLOU BINANI
 CELLOU BINANI/AFP

MONROVIJA - Liberijska predsjednica Ellen Johnson-Sirleaf objavila je danas izvanredno stanje radi suzbijanja epidemije ebole, ustvrdivši da razmjeri epidemije predstavljaju prijetnju nacionalnoj sigurnost.

Liberija spada među afričke zemlje najteže pogođene epidemijom ebole, uz Sijera Leone i Gvineju. Dosada je od izbijanja epidemije u veljači umrlo 932 ljudi.

"Vlada i narod Liberije zahtijevaju izvanredne mjere radi golog opstanka naše zemlje i zaštite života naših ljudi", kazala je liberijska predsjednica u službenom priopćenju.

"Ovime proglašavam izvanredno stanje u cijeloj Republici Liberiji počevši od 6. kolovoza 2014., u trajanju od 90 dana", dodala je.

Liberija je također zatvorila katoličku bolnicu Svetog Josipa u Monroviji nakon što je njezin ravnatelj umro od ebole. Još je šest zaposlenih u bolnici pokazalo pozitivne rezultate u testu na ebolu, uključujući dvije časne sestre i 75-godišnjeg španjolskog svećenika Miguela Pajaresa koji čeka transport u matičnu Španjolsku.

Ukupno je od ebole umrlo više od 60 zdravstvenih djelatnika, i to u regiji kojoj kronično nedostaje liječnika. Pritom se stanje dvojice američkih zdravstvenih radnika poboljšalo nakon što su u Liberiji dobili eksperimentalni lijek, kako prema Reutersu tvrdi predstavnik kršćanske medicinske humanitarne udruge Samaritanska torba.

Riječ je o lijeku koji je razvila privatna biotehnološka kompanija sa sjedištem u američkom San Diegu a dosada je testiran samo na majmunima.

Tri vodeća svjetska specijalista za ebolu, Peter Piot, David Heymann i Jeremy Ferrar, pozvali su Svjetsku zdravstvenu organizaciju da ljudima u zapadnoj Africi pruži priliku da uzmu eksperimentalni lijek.

Prema riječima glasnogovornika, liberijska vlada spremna je odobriti kliničke pokuse u zemlji.

Na konferenciji za novinstvo u Washingtonu američki predsjednik Barack Obama istaknuo je danas da nema dovoljno informacija da bi odobrio dostavu eksperimentalnog lijeka afričkim zemljama pogođenim epidemijom.

"Moramo dopustiti da nas znanost vodi a smatram da još ne postoje cjelovite informacije o tome pomaže li taj lijek", kazao je predsjednik Obama.

Kako bi kontrolirala širenje bolesti, Liberija je angažirala vojsku koja je uspostavila kontrolne punktove i izolirala zajednice teško pogođene bolešću. Opereracija je nazvana "Bijeli štit", izvješćuje Reuters.

Ministarstvo informiranja kazalo je u srijedu da su vojnici upućeni u seoske regije Lofu, Bong, Cape Mount i Bomi kako bi uspostavili kontrolne točke i pronašli stanovnike za koje se sumnja da su u kontaktu sa žrtvama.

Nekoliko velikih zrakoplovnih prijevoznika, poput British Airwaysa i Emiratesa, obustavilo je letove u afričke zemlje pogođene epidemijom a rudarska kompanija Randgold Resourses, koja vadi zlato u susjednom Maliju i Obali Slonovače, savjetovala je radnicima da ne putuju u te zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 13:41