ODGOVOR NA KRIZU

Izvarednan sastanak u Bruxellesu: Hoće li se ograničiti cijena struje na razini EU?

Zbog krize i najskeptičnije zemlje pristaju da se razmotre mogućnosti intervencije

Ursula von der Leyen

 Mads Claus Rasmussen/Afp

Europska unija će na izvanrednom "energetskom vijeću" 9. rujna prvi put razgovarati o ograničavanju cijene struje na razini EU i o intervenciji na tržištu energenata.

Potvrdili su to izvori iz češkog Predsjedništva Vijeća EU, ali i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. Ona je dva puta, prvo na bledskom Forumu u Sloveniji, a potom i na sastanku lidera zemalja s izlaskom na Baltičko more, najavila takve intervencije jer je način kako se cijena struje trenutno formira neodrživ.

Mnogi u EU smatraju da je formula prema kojoj se cijena struje utvrđuje po cijeni najskupljeg derivata za njezinu proizvodnju, a to je u ovom trenutku plin, neodrživa i neprimjerena za sadašnju situaciju. Budući da se manji dio struje proizvodi u zemljama EU od plina, tako visoka cijene je i nerealna.

- Cijene energije ruše rekord za rekordom. Posljedice toga su nepodnošljive za kućanstva i poduzeća. Moramo se ovim pitanjem baviti zajedno i hitno - rekla je von der Leyen govoreći na sastanku lidera država Baltičkog mora.

Europska komisija je do sada oklijevala intervenirati u cijene na razini EU, jer je među članicama bilo velikih podjela. Međutim, kriza koja je nastala nakon ruske agresije na Ukrajinu i višestrukog povećanja cijena plina, što je prouzročilo lančano poskupljenje i drugih derivata pa i struje, dovela je do toga da i najskeptičnije zemlje EU pristaju da se razmotre mogućnosti intervencije na tržištu.

Poljska je bila među prvim zemljama koje su, uz Grčku. Španjolsku i Portugal, predlagale takvu intervenciju na razini EU.

- Prijedlozi koje mi iznosimo o promjeni načina utvrđivanja cijene nailaze na plodno tlo - rekao je poljski premijer Mateusz Morawiecki, koji je naglasio da se i mnogi drugi lideri slažu da je nužna promjena načina utvrđivanja cijene kako bi se i to oslobodilo ovisnosti od ruskog plina.

Nije isključena niti mogućnost postavljanja gornje granice za cijenu plina i struje na razini EU. Takvu mjeru su na nacionalnoj razini već usvojili Portugal i Španjolska. Ali u uvjetima jedinstvenog tržišta EU nacionalne mjere mogu dovesti do prodaje struje iz jedne članice u drugu, s cijenama ispod tržišnih, jer ih subvencionira jedna država. Tako je naglo došlo do prodaje struje iz Portugala i Španjolske Francuskoj.

Reforma tržišta na razini EU će smanjiti razlike između zemalja članica i olakšati bolju kontrolu cijena, smatraju diplomati zemalja koji su odavno predložili ovakve mjere.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:49