ŽELE 64 KOMADA

Izvisili i Macron i Šveđani: Finci nabavljaju najmodernije borbene avione na svijetu, platit će ih 10 milijardi

Ako se ovo pokaže kao točna informacija, bit će to veliki udarac za švedski Saab koji se nadao Fincima prodati najnoviji Gripen E

Borbeni avioni F-35A Zračnih snaga SAD-a

 Ronald Bradshaw/planetpix/Zuma Press/Profimedia

Finska namjerava kupiti američke borbene avione pete generacije F-35 Lightning II, pišu finske novine Iltalehti, a prenosi Bloomberg.

Iltalehti kao izvor za svoju informaciju citira niz izvora iz finskog obrambenog i sigurnosnog sektora, ali pritom ne navodi ime nijednog od njih. Prema njihovim navodima, finske obrambene snage će Ministarstvu obrane predložiti nabavu upravo američkog aviona.

Riječ je o trenutno najmodernijem borbenom avionu na svijetu koji se nudi na tržištu, a koji je dosad proizveden u više od 730 primjeraka, u tri različite varijante (A, B i C). F-35 je jednomotorac koji odlikuju stealth karakteristike (smanjeni radarski odraz), povezanost s drugim platformama te mogućnost djelovanja u svim vremenskim uvjetima na ciljeve u zraku i na zemlji. Finci navode da je F-35 odabran zbog širokog spektra mogućnosti te očekivano dugog vijeka uporabe.

Iako nije navedeno koju varijantu kupuje Finska, pretpostavlja se da se radi o "konvencionalnoj" A varijanti aviona za koju proizvođač Lockheed Martin ističe cijenu od 78 milijuna dolara (samo avion, bez naoružanja, rezervnih dijelova, obuke...).

I dok Bloomberg navodi da će avioni (vjerojatno se misli na puni paket s naoružanjem, simulatorima, obukom pilota i tehničara i tako dalje) koštati Finsku oko 10 milijardi eura, The War Zone navodi da bi cijena mogla iznositi i do 10,6 milijardi eura.

Zračne snage Finske trenutno lete na 55 borbenih aviona F/A-18C Hornet, plus još 7 F/A-18D aviona koji služe za obuku pilota. Ako se ova nordijska zemlja, koja graniči s Rusijom, doista opredijeli za F-35 avione, bit će to udarac za druge proizvođače koji su u sklopu FX programa poslali ponude za svoje avione.

image

Borbeni avion pete generacije F-35A u letu

Apfootage/Alamy/Alamy/Profimedia

Prvo, tu se radi o Boeingu koji je nudio svoje F/A-18E/F Super Hornete (novijoj verziji aviona na kojoj već lete finski piloti), a kratkih rukava ostali su i francuski proizvođač Dassault koji je nudio svoj Rafale (nedavno je Hrvatska potpisala ugovor kojim kupuje 12 rabljenih Rafalea od Francuske), potom europski konzorcij koji proizvodi Eurofighter Typhoon i na kraju švedski Saab koji je nudio svoj najnoviji avion Gripen E.

Posebno je ovo jak udarac za Saab koji je najnoviju varijantu Gripena dosad, osim Švedskoj, uspio prodati samo Brazilu (stariju C/D varijantu koriste Mađarska, Češka, JAR i Tajland, a nudila se i Hrvatskoj). S obzirom na blisku obrambenu suradnju sa susjednom Finskom, Šveđani su se nadali da će upravo Gripen biti izabran, a kad je u javnost izašla vijest da se kupuje F-35, dionice tvrtke Saab AB pale su za 7,3 posto, navodi Bloomberg.

image

Borbeni avion pete generacije F-35A u letu

Apfootage/Alamy/Alamy/Profimedia

S druge strane, Lockheed Martin, usprkos svim problemima i prekoračenjima troškova koji su pratili (i dalje prate) razvoj F-35-ice, može zabilježiti Finsku kao već 15. zemlju koja će odabrati, ili je već odabrala njihov avion. Prije njih to su učinili SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Japan, Australija, Južna Koreja, Singapur, Italija, Norveška, Danska, Nizozemska, Belgija, Poljska, Švicarska i Izrael (koji prema vlastitom zahtjevu dobiva za tu državu posebno prilagođenu "Adir" verziju).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. kolovoz 2023 09:58